ČR: V Brne pribúda rómskych stredoškolákov

ilustračné foto TASR

Brno 16. februára 2011 (Gipsy Television/ Paulína Janová) - V Česku za mesiac, čiže 15. marca vyprší lehota na podávanie prihlášok na stredné školy. Rodičia rómskych detí si preto často kladú otázku zvládne moje dieťa strednú školu? Ktorú vybrať a aký to má vôbec zmysel? V Brne sa týmto problémom dlhodobo zaoberá občianske združenie IQ Roma Servis.

Niekoľkokrát do týždňa sa pedagogické poradkyne IQ Roma Servisu stretávajú so žiakmi druhého stupňa základných škôl. Preberajú s nimi otázky, ktoré súvisia s výberom strednej školy, štúdiom, prípadne voľbou povolania. Tzv. lekcie profesionálneho poradenstva sú určené pre deti a mládež väčšinou zo sociálne vylúčených lokalít v Brne a juhomoravskom kraji.

 

"V rómskych rodinách sa nekladie príliš veľký dôraz na vzdelanie. S deťmi preto hovoríme o tom, prečo je pre nich škola dôležitá. Rómske deti často nedokážu zaujať vlastný postoj k tomu, v čom sú v škole dobré a ako to môžu využiť v nadväzujúcom štúdiu, " vysvetľuje Jana Pačinková.

 

"Dosť často sa stretávam s obavou, urobím si strednú školu, ale rovnako ma nikto nezamestná, pretože som Róm. Niektorí mladí ľudia si navyše nemôžu dovoliť, luxus strednej školy, pretože musia pracovať a prispievať do rodinného rozpočtu. Ďalej veľa rómskych detí navštevuje segregované základnej školy. Deti z týchto škôl sa ťažšie adaptujú na škole vyššieho stupňa. Nie sú zvyknuté na kolektív nerómskych detí a nie sú pripravené na zvýšené nároky. Odchádzajú potom predčasne, pretože sa im nedarí, " dodáva pre Gipsy Television Pačinková.

 

Faktom však je, že Rómovia si častejšie podávajú prihlášku na strednú školu. Učňovský list má v ich očiach a očiach ich rodičov vyššiu hodnotu, než tomu bolo inokedy. Zmena súvisí aj s tým, že absolventi bez odpracovanej potrebnej doby stratili nárok na podporu v nezamestnanosti.

 

V Brne žije podľa odhadov 15 až 17.000 Rómov, z ktorých 8.000 až 10.000 býva v sociálne vylúčených lokalitách. Mesto má asi 370.000 obyvateľov.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.