ČR: Odvolací súd podpaľačom z Vítkova potvrdil vysoké tresty

ilustračné foto AP

Praha/Olomouc 18. marca 2011 (TASR) - Skupina štyroch českých neonacistov, ktorí v apríli 2009 zápalnými fľašami zaútočili na dom rómskej rodiny vo Vítkove na severe Moravy, si dnes od odvolacieho Vrchného súdu v Olomouci vypočula prakticky rovnaký prísny verdikt ako vlani od Krajského súdu v Ostrave.

David Vaculík a Jaromír Lukeš si majú za pokus o vraždu s rasovým motívom odpykať zhodne po 22 rokov a Václav Cojocaru 20 rokov. Súd nepatrne zmiernil trest iba jednému z obžalovaných: Ivo Müller, ktorý sa ako jediný priznal, prejavil ľútosť a poškodenej rodine sa ospravedlnil, si má namiesto 22 rokov odpykať 20-ročný trest.

Advokáti obžalovaných pred súdom argumentovali, že čin ich klientov nebol pokusom o vraždu, ale len trestným činom všeobecného ohrozenia. Súd však zmenu kvalifikácie skutku odmietol. Proti rozsudku sa už nemožno odvolať.

Odvolací súd v Olomouci dnes ukončil smutný prípad, ktorým česká spoločnosť žila od roku 2009. K útoku na prízemný dom obývaný osemčlennou rómskou rodinou došlo v noci z 18. na 19. apríla 2009. Útočníci hodili oknami do domu tri zápalné fľaše a spôsobili rozsiahly požiar. Pri útoku sa zranili traja obyvatelia rodinného domu, najhoršie malá Natálka, ktorá utrpela hlboké popáleniny na 77 percentách tela a prežila iba zázrakom. Dievčatko podstúpilo 14 operácií a má trvalé následky, ktoré si vyžiadajú v budúcnosti ďalšie operácie.

Motívom útoku štyroch severomoravských neonacistov na rómsku rodinu bolo zviditeľniť sa vo svojej komunite v predvečer 120. výročia narodenia nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Členovia skupiny patrili k českej neonacistickej scéne, zúčastňovali sa extrémistických zrazov a niektorí z nich sa v minulosti dostali aj do konfliktu so zákonom

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.