BRUSEL:Lídri EÚ poukázali na potrebu hlbšej integrácie Rómov v Európe

foto TASR

Brusel 24. júna 2011 (TASR) - Lídri EÚ schválili dnes na zasadaní Európskej rady plán Európskej komisie týkajúci sa integrácie Rómov. Cieľom tohto plánu je ukončenie dlhotrvajúceho vylúčenia rómskej menšiny zo života väčšinovej spoločnosti.

Rámec EÚ, v ktorom Európska komisia navrhla vypracovať vnútroštátne stratégie integrácie Rómov, bol schválený na najvyššej politickej úrovni. Európski lídri dnes v Bruseli podporili plán na ukončenie dlhotrvajúceho vylúčenia rómskej menšiny žijúcej v Európe.

Každý z 27 členských štátov EÚ v rámci vnútroštátnej stratégie integrácie Rómov určí spôsob, akým chce zlepšiť situáciu najzraniteľnejších rómskych komunít žijúcich na jeho území. Členské štáty budú musieť riešiť štyri kľúčové oblasti potrebné na lepšiu sociálnu a hospodársku integráciu Rómov - vzdelávanie, zamestnanosť, zdravotnú starostlivosť a bývanie. Zároveň budú musieť stanoviť opatrenia, ktoré zodpovedajú realite rómskeho obyvateľstva. Vnútroštátne úsilie sa podporuje financovaním zo zdrojov EÚ a silným právnym rámcom v oblasti boja proti diskriminácii. Vlády musia predložiť svoje vnútroštátne stratégie do konca roku 2011. Plány potom posúdi Európska komisia, ktorá bude informovať o výsledkoch na jar budúceho roku.

"Dnešná dohoda je obrovským krokom vpred pre milióny Rómov v celej Európe. EÚ vysiela jasný signál: vylúčenie Rómov je nezlučiteľné s našimi spoločenskými hodnotami a naším modelom hospodárstva," vyhlásila dnes podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za spravodlivosť Viviane Redingová.
Je to vôbec po prvýkrát, čo sa európski lídri na najvyššej úrovni zaviazali zlepšiť integráciu Rómov.
"Chcela by som sa poďakovať maďarskému predsedníctvu za jeho odhodlanie dosiahnuť konsenzus. Takisto vítam spoluprácu s inými skúsenými medzinárodnými orgánmi, akým je napríklad Rada Európy, ktorá v záujme zlepšenia integrácie Rómov úzko spolupracuje s miestnymi a regionálnymi orgánmi v celej Európe," povedala komisárka Redingová.

Na jej slová nadviazal komisár EÚ pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie Lázsló Andor, ktorý zdôraznil význam bezodkladného prijatia opatrení na integráciu Rómov.
"Situácia rómskeho obyvateľstva sa zhoršila v celej Európe, a preto musíme urýchlene premeniť naše predstavy a ideály na praktické opatrenia, ktoré budú viesť ku konkrétnym výsledkom," vyhlásil László Andor.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.