BRITÁNIA: Scotland Yard zadržal osem členov gangu zneužívajúceho deti z Rumunska

ilustračné foto AP

Londýn 13. októbra 2010 (TASR) - Britský Scotland Yard odhalil pri utorkovej razii bandu, ktorá nútila rumunské deti zväčša rómskeho pôvodu, aby okrem iného kradli a žobrali v uliciach britskej metropoly.

V 16 bytoch východolondýnskej štvrte Ilford našla britská polícia celkove 103 detí pochádzajúcich z Rumunska, vrátane trojročného chlapčeka, na tele ktorého sa našli stopy po fyzickom ubližovaní, či 12-ročného dievčaťa, u ktorého lekári zistili tehotenstvo. V kauze predbežne zadržali osem dospelých osôb a 28 najmladších detí už umiestnili do starostlivosti štátu.

Vyšetrovatelia hovoria o likvidácii britskej odnože bandy s pašerákmi detí. Podľa doterajších poznatkov sa táto kriminálna skupina obracala na rumunské v sociálnej núdzi žijúce rodiny s ponukou, že si môžu zarobiť peniaze, ak pustia svojich potomkov za hranice. Tým z rodičov, ktorí javili ochotu na ponuku pristúpiť, poskytli pôžičku na krytie nákladov spojených s vycestovaním ich detí, pričom si účtovali mimoriadne vysoké úroky.

Deti, ktoré v Londýne nepôsobili len ako vreckári, zlodeji v obchodných domoch, ale v niektorých prípadoch aj ako prostitútky, zarobili denne aj 300 libier (340 eur). Z týchto prostriedkov však nevideli ani penny, peniaze podľa Scotland Yardu poslúžili vedeniu gangu na výstavbu luxusných víl v Rumunsku. Pri objasňovaní kauzy úzko spolupracujú britské a rumunské orgány činné v trestnom konaní. Ako vyplýva z informácií v dnešnom vydaní londýnskeho denníka Daily Mail, utorková razia v Londýne súvisela s prebiehajúcim procesom v Rumunsku, v ktorom čelí obvineniu z pašovania rómskych detí do Veľkej Británie a dôvodného podozrenia z ich nútenia na kriminálnu činnosť celkove 24 osôb.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.