OSTROVANY: Na známom múre v obci pribudlo v týchto dňoch ospravedlnenie

foto TASR

Ostrovany 22. decembra 2010 (TASR) - Na múre v Ostrovanoch (okres Sabinov), ktorý stojí medzi miestnou rómskou osadou a nerómskou časťou obce, sa v týchto dňoch objavil nápis Prepáčte. Podľa slov Laca Oravca z nadácie Milana Šimečku je chvályhodné, že sa niekto zastal ostrovanských Rómov, miestny starosta Cyril Revák napísaný odkaz z betónovej steny odstrániť neplánuje.

"Dnes nie som doma, až keď sa vrátim, tak si ho prídem pozrieť, neviem, kto a kedy ho napísal, dozvedel som sa o ňom cez média," uviedol pre TASR Revák. Dodal, že osobne nemá záujem na tom, aby sa nápis zo steny odstránil či zatrel farbou. Podľa jeho slov zároveň nie je jasné, komu je slovo Prepáčte adresované, či Rómom, alebo ostatným obyvateľom obce, ktorí sa v minulosti sťažovali na poškodzovanie svojho majetku v blízkosti osady.Oravec tvrdí, že múr v Ostrovanoch je symbolom segregácie Rómov, prejavom bezmocnosti samospráv a zároveň smutnou inšpiráciou pre ďalšie obce a mestá. "Ani politici, ani bežná verejnosť nezvyknú na Slovensku odsudzovať prejavy rasizmu a zastávať sa Rómov. Je úctyhodné, že sa našiel niekto, kto cíti potrebu sa im ospravedlniť," poznamenal.


Do vybudovania približne 150 metrov dlhého a viac ako dva metre vysokého múra z panelov, investovala obec v minulom roku asi 13.000 eur. Podľa vyjadrenia samosprávy jeho hlavnou úlohou je chrániť vlastníkov domov a pozemkov v susedstve rómskej osady.


Podľa Revákových slov z októbra minulého roka, "tento múr v žiadnom prípade neoddeľuje, ani nesegreguje osadu. Je na mieste, kde pred časom boli ploty, ktoré sa však po krátkom čase dostali do dezolátneho stavu," konštatoval. Dodal, že samospráva sa rozhodla pre betónové oplotenie, pretože je ťažšie zlikvidovateľné ako bežné, z pletiva.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.