02.01.2020 SPRÁVY

Domácnosti si v roku 2020 priplatia za elektrinu, plyn a odpad.

Na Slovensku sa počas končiaceho sa roka 2019 zvyšovali hlavne ceny za bývanie a energie. Práve tieto platby ukrajujú Slovákom najviac z ich rodinných rozpočtov a vývoj ich cien má výrazný dopad aj na celkovú infláciu.

V roku 2020 si slovenské domácnosti priplatia za elektrinu aj plyn. Potvrdil to v závere uplynulého roka Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý stanovuje jednotlivým dodávateľom maximálne ceny, za ktoré môžu predávať energie domácnostiam či malým podnikom.

Slovenským domácnostiam sa tak v roku 2020 zvýši koncová cena elektriny v priemere o 7,63 %. Podľa ÚRSO by sa tak malým bytom s nižšou spotrebou elektriny mali zvýšiť mesačné náklady v priemere o 0,82 eur. Bytové jednotky s vyššou spotrebou elektrickej energie si mesačne priplatia v priemere o 2,60 eur viac ako vlani. Náklady na elektrinu tvoria z našich celkových spotrebných výdavkov 3,6 %, čo ročne v prepočte na jedného obyvateľa predstavuje sumu na úrovni takmer 140 eur.

Poplatky za odpad nepatria medzi tie, ktoré by výraznejšie zaťažovali peňaženky slovenských domácností a z celkových spotrebných výdavkov im ukrajujú iba 0,3 %. Na druhej strane ale drvivá väčšina miest a obcí pristúpila k zvyšovaniu poplatkov za komunálny odpad pre tento rok a to až o desiatky percent.



ÚRSO stanovil maximálne ceny aj dodávateľom plynu. Za plyn si tak slovenské domácnosti priplatia v roku 2020 v priemere 3,95 % oproti roku 2019. V prípade domácností, ktoré plyn používajú na varenie či ohrev vody, sa mesačné náklady zvýšia v priemere o 0,60 eur. Na plyn pritom vynakladáme 3,2 % z našich rodinných rozpočtov, čo v prepočte na osobu predstavuje ročne sumu vo výške cca 125 eur.

Aj ceny tepla sa regulujú a to tak, že každý výrobca alebo dodávateľ predloží svoj cenový návrh a ÚRSO rozhodne o maximálnej cene tepla. Najčastejšími dôvodmi, prečo dodávatelia žiadajú regulátora o zmenu ceny tepla, sú rastúce ceny palív či elektrickej energie, emisné povolenky CO2,, prípadne aj investície do zariadení a technológií na výrobu tepla väčšieho rozsahu.

Na základe rozhodnutí ÚRSO sa v roku 2020 cena za dodávku tepla zvýši slovenským domácnostiam priemerne o 1,90 %. Reálne sa ale mesačné náklady domácností takmer nezmenia a to kvôli nižšej spotrebe tepla. Náklady na tepelnú energiu tvoria z našich spotrebných výdavkov 2,6 % a v prepočte na obyvateľa sa tak ročne jedná o sumu vo výške približne 100 eur.

10 trikov, vďaka ktorým dokážete ušetriť!

 - Prehodnoťte, či vám dodávateľ energie vyhovuje a porovnajte si cenové ponuky viacerých dodávateľov.

- Vyhodnoťte správne zvolenú tarifu.

- Poriadne si prečítajte a naštudujte zmluvu. Nie všetko, čo na prvý pohľad vyzerá výhodne, výhodné aj je.

- Pokúste sa o zníženie spotreby. Zhasínajte svetlá v miestnostiach, kde nikto nie je. Používajte sprchu namiesto vane a pri varení  efektívne používajte kuchynské náčinie. Používajte úsporné modely spotrebičov.

- Kúrte len toľko, koľko je potrebné. Každý stupeň navyše, resp. stupeň, o ktorý zbytočne prekúrite miestnosť, zvyšuje spotrebu energie o viac ako 5 %.

- Nevypínajte kúrenie úplne. A to aj keď odchádzate z bytu. Vykúriť po návrate späť vychladený byt je drahšie, ako v ňom po celý čas udržiavať primeranú teplotu.

- Nezakrývajte radiátory a ani pred ne neukladajte veľké predmety.

- Vetrajte krátko a intenzívne. Stačí napríklad 5 minút a viackrát denne. Dbajte o to, aby okná a dvere dobre tesnili.

- Vytvárajte čo najmenej odpadu. Skúste nepotrebné veci niekomu posunúť, pokazené zase opraviť. Neplytvajte potravinami.

- Ak vám v domácnosti vznikne odpad, pokúste sa ho správne vytriediť. Len tak mu dáte šancu na ďalší život v podobe recyklácie.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.