VIKTOR ORBÁN: Európskou rómskou stratégiou chce Rómom zabrániť kočovať

foto Gipsy Television

Bratislava 28. januára 2011 (Gipsy Television/Daniela Strelková) - Maďarský premiér na dnešnej svojej prvej oficiálnej návšteve Slovenska na otázku Gipsy Television odpovedal, že cieľom Európskej rómskej stratégie je zabrániť tomu, aby Rómovia kočovali po Európe.

„Táto rómska stratégia nebude vo svojom obsahu smerovať k tomu, aby sa otázka Rómov dostala spod národnej kompetencie do spoločnej kompetencie Európskej únie. Každý štát má za svoju národnú rómsku komunitu zodpovednosť, ale pre jednu vec potrebujeme Európsku rómsku stratégiu," povedal pre Gipsy Television maďarský premiér Viktor Orbán. „Ak nedostanú rómske komunity, ktoré sa už usadili, ktoré už majú niekde svoje stabilné miesto dostatočnú podporu v intergrácií do spoločnosti, tak sa vrátia ku kočovnému spôsobu života. Keďže sú občanmi Európskej únie, nebudú mať žiadnu prekážku pred sebou, možu sa pohybovať. Tejto úlohy sa musí zhostiť každá členská krajina Európskej únie," vysvetľuje Orbán.

 


Maďarsko, ako predsedajúca krajina 27-mičky v súčasnosti pripravuje základný dokument Európskej rómskej stratégie. V apríli sa k nej budú môcť vyjadriť vlády a v druhej polovici júna na summite premiérov stratégiu plánujú schváliť. „Je dôležité, aby sme analyzovali doterajšie skúsenosti. Ja tu nemôžem hovoriť v mene iných vlád, ale čo sa týka maďarskej vlády, môžem tu vyhlásiť, že sme doposiaľ na riešenie tohto cieľa venovali veľmi veľa peňazí s veľmi nízkym stupňom efektivity," dodáva na otázku Gipsy Television maďarský premiér. 

 



Preskočiť reklamu
Fotogaléria:

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.