02.09.2019 SPRÁVY

VIDEO: Hanlivo sa vyjadroval o Rómoch, teraz môže prísť o poslanecký mandát.

Prevzaté TASR

Najvyšší súd SR bude v utorok rozhodovať o kauze extrémistických výrokov poslanca Národnej rady SR Milana Mazureka (ĽSNS).

Najvyšší súd bude v utorok rozhodovať o kauze extrémistických výrokov poslanca Národnej rady SR Milana Mazureka (ĽSNS). Špecializovaný trestný súd ho uznal vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. V prípade potvrdenia rozsudku príde Mazurek podľa ústavného právnika z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Mareka Domina o poslanecký mandát. 

V prípade právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin poslanca zaniká mandát automaticky, uviedol pre TASR Domin s odvolaním sa na Ústavu SR. Spomínaný trestný čin je podľa neho úmyselný, čím by jeho právoplatné odsúdenie teda znamenalo stratu mandátu. To by podľa Domina znamenalo nástup náhradníka z kandidátky ĽSNS.

Vzhľadom na to, že proti rozsudku NS neexistuje riadny opravný prostriedok, by právoplatnosť takéhoto rozhodnutia bola nadobudnutá v deň vyhlásenia, ozrejmil pre TASR odborník na trestné právo a profesor Právnickej fakulty UK Tomáš Strémy. 

V prípade právoplatného odsúdenia má podľa jeho slov poslanec teoreticky nárok na mimoriadny opravný prostriedok, ktorý však nemá odkladný účinok.
Milana Mazureka obžaloval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry pre jeho hanlivé výroky s rasistickým charakterom na adresu rómskeho etnika, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.