SÚD: Škola v Šarišských Michaľanoch má ukončiť segregáciu detí

ilustračné foto TASR

Prešov 10. januára 2012 (Gipsy Television/ Paulína JANOVÁ) - Okresný súd v Prešove rozhodol, že základná škola v Šarišských Michaľanoch (okr. Sabinov) sa vzdelávaním rómskych detí v oddelených segregovaných triedach dopustila nezákonného konania. O rozhodnutí informovali ľudskoprávne organizácie Poradňa pre občianske a ľudské práva a Amnesty International. Ide o vôbec prvé súdne rozhodnutie týkajúce sa segregácie rómskych detí vo vzdelávaní na Slovensku.

"Súd rozhodol, že základná škola vzdelávaním rómskych detí v oddelených segregovaných triedach porušila zásadu rovnakého zaobchádzania v zmysle Antidiskriminačného zákona a dopustila sa diskriminácie rómskych detí z dôvodu ich etnickej príslušnosti," Gipsy Television informoval Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva


„Po prvý krát slovenský súd odsúdil rozšírenú a nezákonnú prax segregovaného vzdelávania rómskych detí, ktorá sa dotýka tisícov detí. Táto prax negatívne ovplyvňuje ich budúcnosť, vyčleňuje ich na okraj spoločnosti a vystavuje chudobe a diskriminácii", povedala Barbora Černušákova z Amnesty International, Londýn. Súdne konanie iniciovala a viedla mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva od júna roku 2010 ako tzv. verejnú žalobu v zmysle ustanovení antidiskriminačného zákona. V žalobe namietala, že základná škola v Šarišských Michaľanoch má dlhodobo zriadené segregované triedy, ktoré navštevujú výhradne žiaci rómskeho etnického pôvodu. Tieto triedy boli navyše umiestnené na samostatnom poschodí v budove školy. V školskom roku 2008/2009 boli do segregovaných tried preradené ďalšie rómske deti, ktoré dovtedy navštevovali triedy spoločne s deťmi z majority. Vzdelávaním rómskych detí v segregovaných triedach dochádzalo podľa žalujúcej organizácie k ich diskriminácii na základe etnického pôvodu. Amnesty International počas súdneho konania zaslala súdu svoje stanovisko k prípadu.


Žalovaná škola svoje konanie obhajovala tým, že oddelené triedy sú určené pre rómske deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Tieto triedy podľa nej umožňujú učiteľom rozvíjať individuálny prístup k rómskym žiakom a majú vyrovnávací charakter s cieľom odstrániť deficit, plynúci z ich sociálneho znevýhodnenia. Škola však vyrovnávací charakter týchto tried nijako nepreukázala a bolo zjavné, že rómske deti sú v oddelených triedach vzdelávané dlhodobo.


Súd v tejto súvislosti konštatoval, že využívanie špecifických foriem a metód vzdelávania žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia sa nemôže diať spôsobom, ktorý je v rozpore platnou vnútroštátnou a medzinárodnou legislatívou na ochranu ľudských práv. Súd odmietol argumentáciu školy, že len vzdelávanie rómskych detí zo sociálne znevýhodneného prostredia v oddelených triedach, môže zabezpečiť rovnú kvalitu vzdelávania pre všetky deti. Súd konštatoval, že žalovaná škola svojím konaním rezignovala na svoju úlohu v procese vzdelávania, keď uprednostnila protiprávne segregované vzdelávanie pred rozvíjaním inkluzívneho vzdelávania.


Súd nariadil žalovanej základnej škole napraviť nezákonný stav a taktiež publikovať plné znenie rozsudku v Učiteľských novinách, tak aby sa z rozhodnutím súdu oboznámili aj iné základné školy a rozhodnutie malo preventívny charakter. Rozhodnutie okresného súdu nie je právoplatné. Škola sa môže voči rozsudku odvolať.

"Rozhodnutie súdu je plne v súlade s medzinárodnými štandardami na ochranu ľudských práv. Škola sa musí usilovať o rozvíjanie inkluzívneho vzdelávania ako protiváhy k existujúcej segregácii. Uvedomujeme si, že to pre školu nebude jednoduché, ale iná cesta nie je. V prípade, že o to škola prejaví záujem, jej radi poskytneme súčinnosť pri tvorbe interného desegregačného plánu a napĺňaní rozhodnutia súdu," hovorí Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva.


"Toto rozhodnutie v konečnom dôsledku nie je len o základnej škole v Šarišských Michaľanoch. Hovorí mnoho o základnom vzdelávaní na Slovensku ako takom, ktorému chýba inkluzívny prístup. Základné školy jednoducho musia vzdelávať inkluzívne. Školy sa musia naučiť vnímať rôznorodosť kolektívu - či už etnickú, kultúrnu, sociálnu a akúkoľvek inú - ako prirodzený fakt a ako cennú pridanú hodnotu v procese výchovy a vzdelávania. Inkluzívne vzdelávanie v rôznorodom kolektíve vedie dieťa nie len k poznaniu, ale aj k tomu byť priateľským, tolerantným, ohľaduplným a zodpovedným človekom v spoločnosti, ktorá je zo svojej podstaty rôznorodá. Základné školy musia rozvíjať individuálny prístup k výučbe žiakov a žiačok v kolektíve a nevyčleňovať ich z bežného vzdelávacieho prúdu," dodáva Ivanco.


„Toto rozhodnutie súdu, ktoré odsúdilo segregáciu vo vzdelávaní z dôvodu etnickej príslušnosti na danej škole by malo podnietiť kompetentných vládnych predstaviteľov k tomu, aby rázne konali. Všetky politické strany ktoré sformujú novú vládu po marcových voľbách musia prijať záväzok, že odstránia systémovú diskrimináciu a segregáciu v rámci školského systému v krajine," povedala Barbora Černušáková z Amnesty International, Londýn.


„Bez skutočnej politickéj vôle, nemôžeme očakávať reálnu zmenu. Doposiaľ sme zaznamenali len veľmi málo úsilia zo strany kompetentných vládnych prestaviteľov. Zodpovednosť za odstránenie diskriminačných bariér a za úspešnú integráciu rómskych detí vo vzdelávaní leží na pleciach slovenskej vlády" dodáva Černušáková.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.