Bratislava, 11.09.2014 SPRÁVY

RÓMOVIA: V Bratislave sa začal svetový rómsky kongres

Bratislava hostí v týchto dňoch až 130 svetových odborníkov na rómsku problematiku. Na kongrese budú hovoriť o aktuálnych spoločenských problémoch.

Ústav etnológie Slovenskej akadémie vied v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku organizuje od 11. do 13. septembra na Fakulte sociálnych a ekonomických vied v Bratislave svetový kongres medzinárodnej Spoločnosti pre rómske štúdiá (Gypsy Lore Society, GLS).

Táto medzinárodná spoločnosť vznikla vo Veľkej Británii v roku 1888. Združuje odborníkov na rómske štúdiá z celého sveta a jej hlavným cieľom je vytvorenie platformy na výmenu najnovších poznatkov a aktuálne diskusie odborníkov z rôznych disciplín, ako je napríklad etnológia, antropológia, jazykoveda, sociológia, muzikológia, politológia ale aj biológia, ktoré prispievajú k rozvoju rómskych štúdií. 

Odborníci sa budú venovať aktuálnym spoločenským problémom alebo doteraz menej prebádaným témam, ako sú napríklad európske a národné politiky voči Rómom, politická participácia Rómov, vzdelávanie, migrácia rómskych skupín, inklúzia a integrácia, otázky pripisovanej etnicity a etiky zberu etnických dát, pôsobenie cirkví a náboženských hnutí medzi Rómami.

Medzinárodný kongres sa poriada každoročne v niektorej zo svetových metropolí. V minulosti sa uskutočnil vo Washingtone, Budapešti, v Granade, Helsinkách, v Lisabone, či v Istanbule.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.