Košice, 02.03.2016 SPRÁVY

Romathan sa pripravuje na 25. výročie. Pre divákov chystá špeciálne predstavenie.

foto internet

Rómske profesionálne divadlo Romathan má 24 rokov. Po mnohých ťažkostiach s jeho financovaním a priestormi, v ktorých divadlo funguje si dokázalo uchovať svoju tvár. 

Nielenže v ňom hrajú profesionálni rómski herci a hudobníci, ale uchováva rómske tradície a snaží sa, aby ľudia nezabudli na rómsky jazyk. Paradoxom tohto divadla je to, že ho viac navštevujú nerómovia, ako samotní Rómovia.

Divadlo Romathan, ktoré sídli v Košiciach má celkovo 35 zamestnancov. Ročne odohrá 130 predstavení a 3 celovečerné premiéry. Divadlo sa venuje aj malému divákovi. Práve žiaci materských a základných škôl často navštevujú toto divadlo. Asi 70 percent návštevníkov tvoria nerómski diváci. Vedenie Romathanu by však rado videlo v hľadisku viac Rómov. Keďže Romathan oslávi na budúci rok 25. výročie, pre návštevníkov už teraz pripravuje špeciálny program. 

Romathan navštívil kolega Róbert Hamburgbadžo

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.