Radzovce, 13.07.2015 SPRÁVY

RADZOVCE: Slováci, Maďari, Rumuni a Turci diskutovali o novinárčine.

foto Gipsy Television

Asi 30 mladých ľudí zo Slovenska, Maďarska, Rumunska a Turecka prišlo do Radzoviec diskutovať o tom, prečo je dôležité mať medzi novinármi aj zástupcov menšín. Medzi lektormi sa objavili viacerí známi žurnalisti. 

22 ročná Monika Moda žije v pohraničnej obci medzi Rumunskom a Maďarskom. Aj keď študuje právo, byť Rómkou-novinárkou považuje za dôležité.

“Je dôležité ľuďom ukázať, že nie sme len menšina, ale že sme rovnocenní ľudia. Určite aj medzi nami Rómami sú schopní ľudia, ktorí sa dokážu venovať tomuto povolaniu. Navyše do problematiky by určite vniesli iný, nezaujatý pohľad," povedala mladá študentka pre Gipsy Television.

18 ročný Zeusz Varga študuje za vlasového stajlistu. Aj pre neho je novinárčina dôležitá. Podľa neho pracuje v rumunských celoštátnych médiách málo Rómov.

“Aj keď študujem niečo iné, chcel by som byť novinárom. Podľa mňa je skvelé, hlavne pre Róma, ak dokáže tým čo robí ovplyvniť verejnú mienku,” povedal Varga pre Gipsy Television.

Stretnutie mládeže sa uskutočnilo vďaka programu Erazmus plus, ktorý financuje Európska únia.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.