PREŠOV: Otvorili detašované stredoškolské triedy

ilustračné foto TASR/František Iván

Prešov 13. septembra 2010 (TASR) - Vytvorenie detašovaných tried stredoškolského odborného vzdelávania pre deti z rómskej osady v Jarovniciach, okres Sabinov, priamo v obci sa podľa vedúceho odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Karola Lacka osvedčilo.

Prešov 13. septembra 2010 (TASR) - Vytvorenie detašovaných tried stredoškolského odborného vzdelávania pre deti z rómskej osady v Jarovniciach, okres Sabinov, priamo v obci sa podľa vedúceho odboru školstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Karola Lacka osvedčilo. Preto zriaďovateľ v školskom roku 2010/2011 otvoril triedy aj v ďalších dvoch obciach. Dohromady ich bude navštevovať 75 žiakov.

"Skúsenosti ukazujú, že by to mohol byť jeden zo spôsobov vzdelávania týchto žiakov. Potrebné je však vytvoriť vhodné podmienky v blízkosti ich bydliska, primerané priestory pre výučbu a, prirodzene, aj optimálny učebný odbor," konštatoval Lacko. Dodal, že miesta pre nové triedy vytypovali na základe záujmu starostov a príslušných škôl, ktoré tu zabezpečia odbornú prípravu robotníckych profesií. Okrem spomínaných Jarovníc otvorili triedy v Červenici a vo Varhaňovciach v Prešovskom okrese. V odbore lesná výroba a mechanizátor lesnej výroby sa v Jarovniciach vzdeláva 10 žiakov, podobné zameranie má aj detašovaná trieda v Červenici, do ktorej nastúpilo 11 detí. Prípravu žiakov na budúce povolanie tu zabezpečuje Spojená škola na Kolárovej ulici v Prešove. Pod gesciou Strednej odbornej školy (SOŠ) v Lipanoch sa v Jarovniciach osem dievčat pripravuje na profesiu krajčírka a ďalších 13 navštevuje novovytvorenú triedu v odbore výroba konfekcie vo Varhaňovciach. V Jarovniciach už druhý rok pokračuje 10 žiakov aj v príprave na profesiu čalúnnika a do prvého ročníka sa v septembri prihlásilo ďalších 23 detí. Lacko za veľký úspech považuje aj to, že všetkých desať žiakov, ktorí v minulom roku absolvovali prvý ročník, postúpilo do druhého ročníka a to napriek tomu, že už ukončili povinnú školskú dochádzku.

Prvé školské priestory v Jarovniciach vytvoril PSK ešte v roku 2007, keď situoval vyučovanie do bezprostrednej blízkosti rómskej osady. Cieľom bolo znížiť náklady na cestovné a zlepšiť dochádzku detí do školy. Od samotného vzniku detašované pracovisko fungovalo v provizórnych podmienkach a muselo sa niekoľkokrát presťahovať. Riešenie sa podarilo nájsť v minulom roku, keď PSK odkúpil časť jedného z rodinných domov. Na vlastné náklady ho zrekonštruovala SOŠ v Lipanoch a počas uplynulých letných prázdnin tu bola dobudovaná kanalizácia a vodovodná prípojka.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.