09.04.2018 Zaujímavosti

VIDEO: Toto by od nej nik nečakal. Olašská Rómka chce byť hasičkou!

foto Gipsy Television

Pochádza zo Starej Ľubovne. Jej rodičia sú olašskí Rómovia. Aj napriek tomu, že tradície tejto komunity sú iné, ako majú Rumunge Roma, Miroslava Kokyová študuje na strednej škole.

Tradície komunity olašských Rómov sú striktné. Dievča sa musí vydať. Mať v rukách maturitný diplom, či pokračovať v štúdiu na vysokej škole bolo kedysi u nich utópiou. 

Aj olašskí Rómovia pochopili, že ich deti musia mať adekvátne vzdelanie. Platí to aj v prípade Miroslavy Kokyovej zo Starej Ľubovne. Mladá študentka sa rozhodla, že bude hasičkou. Momentálne študuje na Strednej odbornej škole. Neskôr plánuje pokračovať v štúdiu rovnakého odboru na vysokej škole v Nitre.

"Vybrala som si túto školu, pretože chcem ľuďom pomôcť. Motiváciou je pre mňa môj otec, lebo je chorý," zdôverila sa študentka redaktorke Gipsy Television.

Miroslava zároveň dodala, že vzdelanie je pre jej rodinu dôležité. Mladých Rómov tiež vyzvala, aby si uvedomili, v akých podmienkach žijú ich rodiny. Práve tým, že budú mať v rukách stredoškolský či vysokoškolský diplom, im budú môcť neskôr zlepšiť ich životné podmienky, tak ako aj sebe. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.