24.09.2018 SPRÁVY

VIDEO: Poďte s nami na výstavu 100 rokov: Romovia v Československu.

foto Gipsy Television

Udalosti od vzniku 1. republiky, cez 2. svetovú vojnu, obdobie socializmu, rómske obrodenie až po súčasnosť mapuje unikátna výstava 100 rokov: Rómovia v Československu. Vidieť ju môžete do konca novembra v Staromestskej radnici v Prahe.

Cieľom organizátorov výstavy je rôznymi umeleckými formami sprostredkovať návštevníkom nielen historické fakty o živote Rómov v priebehu 100 rokov, ale tiež sprostredkovať emócie, ktoré život prináša.

"Každý z návštevníkov bude mať možnosť aspoň na chvíľu okúsiť na vlastnej koži, čo znamenalo a znamená byť Rómom v Československu, respektíve v Česku a na Slovensku," uvádzajú organizátori na webovej stránke projektu.



Výstava príde aj na Slovensko!

O výstavu prejavilo záujem Dokumentačno-informačné centrum rómske kultúry v Prešove. "Teraz začíname rokovať s rómskym múzeom v Martine aj s Bratislavou, takže chceme ísť aj na Slovensko, pretože časť tých vecí sa týka slovenských Rómov, dokonca možno väčšina," povedal pre Gipsy Television jeden z organzátorov, Vojtech Lavička.

Súčasťou výstavy sú okrem iného aj fotografie Evy Davidovej, Jozefa Kolarčík - Fintického a ďalších významných autorov. Návštevníci sa tiež môžu tešiť na prezentáciu výrazných rómskych osobností rozličných oblastí života zameranú predovšetkým na obdobie po roku 1989.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.