ČERVENÝ KAMEŇ: Skončil sa Cigánsky Bašavel

foto Pro Donum

Bratislava 15. augusta 2010 (Gipsy Television) - Hrad Červený Kameň v sobotu priam „zaplavili" milovníci rómskej kultúry a umenia. Na Cigánsky bašavel sa prišlo zabaviť viac ako 2500 ľudí. Deti z Divých makov ponúkli ochutnávku všetkých svojich talentov, pre Gipsy Television to povedala Vladislava Dolníková.

 

Na lúke prezentovali obrazy, hrali divadlo, predviedli svoj športový talent, učili ľudí tancovať a zaznela aj autentická rómska muzička. Divákov zaujala i kuchárska show, počas ktorej sa varili rómske jedlá. Večerné vystúpenie prekonalo všetky očakávania. Deti z Divých makov sršali takým temperamentom, že na záver roztancovali aj divákov. Tohtoročný Cigánsky bašavel bol 1. ročníkom open-air festivalu rómskej kultúry a umenia, ktorý zorganizovali občianske združenia PRO DONUM a Divé maky. Súčasťou bola oslava 5. výročia založenia programu Divé maky. „Veľmi nás teší, že sa nám počas bašavelu podarilo nájsť aj nových darcov, ochotných podporiť deti v programe Divé maky. Deti svojím vystúpením presvedčili, že sú nesmierne talentované a keď sa im dá v živote šanca, dokážu uspieť," povedala Vladislava Dolníková, zakladateľka programu Divé maky. Množstvo gratulantov zaželalo Divým makom veľa úspechov, ktoré počas koncertov stúpali na lampiónoch šťastia a prianí k večernej oblohe. Na rozvoj talentov detí prispeli návštevníci aj počas aukcie, keď si vydražili obrazy výtvarných talentov v celkovej sume 600 eur.


Temperamentnú rómsku zábavu rozprúdili i ďalší profesionálni umelci, ktorý počas Cigánskeho bašavelu vystúpili. Maďarská skupina Fláre Beás predviedla originálnu hru na „kanviciach". Českí Terne Čhave „odstrelili" úžasnú rómsku energiu, v ktorej pokračovali slovinskí jazzmani Imer Traja Brizani and Amala Band. Záverečnou peckou bolo vystúpenie tanečných skupín Spin vs. Creadance vs. Partia vs. Divé maky a českej kapely Gipsy.cz.

 

Reportáž z Cigánskeho Bašavelu čoskoro uvidíte v relácií Romano Dživipen.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.