VATIKÁN: Pápež vyzval na väčšiu solidárnosť s Rómami

foto wikepedia.org

Vatikán 14. februára 2010 (TASR) - Rodičia štyroch rómskych detí, ktoré uhoreli v spánku pri požiari v ilegálnej rómskej osade na okraji Ríma, si dnes vypočuli výzvu pápeža Benedikta XVI. na väčšiu solidárnosť s Rómami.

Pápež ju vyslovil v rámci svojho pravidelného nedeľňajšieho vystúpenia na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Medzi tými, ktorí ho počúvali, boli aj rodičia zmienených detí, ktorí sa vzájomne objímali, aby si dodali útechy. Deti vo veku od troch do 11 rokov spali v chatrči z plastových dielcov, plechu a dreva, keď v pondelok vypukol v osade požiar. Ich tragická smrť poukázala na problémy rómskeho obyvateľstva, s ktorými sa borí Taliansko. Mnohí z týchto Rómov majú talianske občianstvo.


Pápež dnes vyhlásil, že ak by spoločnosť preukázala väčšiu solidárnosť, tragédii sa mohlo zabrániť. Katolícka komunita Sant'Egidio označila deti, ktoré uhoreli v plameňoch, za "obete chudoby a diskriminácie" a za "hanbu" pre Rím, ako aj pre celú krajinu. Najvyšší predstaviteľ Detského fondu OSN (UNICEF) v Taliansku Vincenzo Spadafora adresoval kompetentným výzvu, aby sa viac angažovali za práva rómskych detí.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.