ŠVÉDSKO: Priznáva perzekúciu Rómov v 20. storočí a pripravuje vyšetrovaciu správu

ilustračné foto AP

Štokholm 31. januára 2011 (Gipsy Television/Katarína Mrňová) - Švédska vláda oznámila, že si objednala vyšetrovaciu správu o perzekúcii a zlom zaobchádzaní s rómskou menšinou v 20. storočí vo Švédsku.

"Rómovia sa počas histórie stali terčom neprijateľného zaobchádzania, akým je napr. násilná sterilizácia, a ich deťom bolo odopreté vzdelanie," uviedol minister pre integráciu menšín Erik
Ullenhag.

Ako podotkol, vypracovanie štúdie iniciovalo ministerstvo s cieľom posunúť sa vpred v rómskej problematike. Predpokladom k tomu je podľa ministra priznanie Švédska, že Rómom v minulosti ukrivdilo. Vládou vymenovaná komisia o rómskej otázke vlani vydala odporúčanie, aby vláda objednala vyšetrovaciu správu o perzekúcii Rómov vo Švédsku v 20. storočí.

Prví Rómovia prišli do škandinávskej krajiny už začiatkom 16. storočia. V súčasnosti ich v deväťmiliónovom Švédsku žije približne 50.000. V správe by mali byť uverejnené rozhovory a svedectvá Rómov, ako i citácie z rôznych švédskych zákonov, ktoré porušili ľudské práva tejto menšiny. Niektoré štúdie sa budú zaoberať i genocídou Rómov počas 2. svetovej vojny.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.