SRBSKO : Prvú učebnicu rómskeho jazyka pripravil srbský Róm Rajko Djurič

ilustračné foto TASR

Belehrad 31. januára 2011 (Gipsy Television/Paulína Janová) - Prvá učebnica gramatiky rómskeho jazyka od srbsko-rómskeho autora Rajka Djuriča by čoskoro mala uzrieť svetlo sveta. Informovalo o tom dnes Rómske PEN centrum v Belehrade.

Podľa centra sa Rómovia od ostatných národov a etnických skupín líšia tým, že nemajú svoje vlastné vedecké inštitúcie, a preto musia ich činnosť, napr. v zostavovaní kníh, robiť individuálni vedci,často z iných národnostných skupín.

Autor gramatiky rómskeho jazyka vyzdvihol dôležitosť takejto publikácie pre prežitie rómskej kultúry. "Ak je rómsky jazyk jediným, čo si Rómovia priniesli z Indie, keď sa tu usadili, a prežili všetky ťažkosti, čo títo ľudia mali vrátane holokaustu, je jeho ochrana historickou úlohou a povinnosťou," uviedol Djurič, známy filozof a publicista.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.