28.03.2017 SPRÁVY

Zákon o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín poslanci posunuli do druhého čítania.

Parlament dnes posunul do druhého čítania návrh zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ktoré prinesie systémové riešenie do financovania kultúry.

Fond na podporu kultúry národnostných menšín podľa plánovaného časového harmonogramu má vzniknúť v júli. Kompetencia prideľovania dotácií z Úradu vlády prejde na novú verejnoprávnu inštitúciu, ktorá do kultúry prinesie dvojnásobné množstvo peňazí. Prvé výzvy fondu podľa Konráda Rigóa, štátneho tajomníka MK SR, nominanta strany Most-Híd budú vyhlásené začiatkom nastávajúceho roka. Celkový rozpočet inštitúcie je 8 miliónov eur, z čoho na podporu kultúrnych aktivít najpočetnejšej maďarskej národnostnej menšiny môže využiť 4 milióny eur.

Okrem kultúrnych podujatí bude fond podporovať edičnú a vedeckú činnosť v oblasti kultúry a aktivity kreatívneho priemyslu. Vďaka Fondu na podporu kultúry národnostných menšín bude môcť každá menšina rozhodnúť o svojich kultúrnych prioritách autonómne, povedal o fonde vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd), ktorý sa na príprave právnej normy spolupodieľal. "Dávame isté prvky kultúrnej samostatnosti, samosprávy pre menšiny," dodal Ravasz.

Podľa predsedu strany Most-Híd jeho strana splní ďalší zo svojich programových priorít, vďaka ktorému získa kultúra národnostných menšín systematickú podporu na svoje umelecké aktivity.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.