30.01.2024 SPRÁVY

Dojemné vyznanie ocenenej učiteľky Evy Gašparovej. So slzami v očiach: Nečakala som to.

Foto: Gipsy Television/ archív E. Gašparová

V čase, keď rodine oznámili, že Eva Gašparová dostane štátne vyznamenanie, bola v kóme. Dnes je už na tom lepšie. Učiteľka a uznávaná odborníčka na rómsky jazyk nám poskytla rozhovor. 

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila pri príležitosti 30-teho prvého výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 33 osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života. Jednou z nich bola aj učiteľka a odborníčka na rómsky jazyk Eva Gašparová.

"Keď sme dostali správu o ocenení od pani prezidentky, tak nebola pri vedomí. Bohužiaľ prekonala cievnu mozgovú príhodu. Bola v kóme," povedala pre Gipsy Television jej dcéra, Eva Hmilanská. 

Zdravotný stav ocenenej odborníčky je už lepší a preto nám Eva Gašparová poskytla rozhovor. "Ma to potešilo, že si niekto všimol prácu bežného učiteľa, ale som tam nemohla ísť, pretože som bola chorá a viete, že som bol z toho dojatá. Nečakala som to," povedala so slzami v očiach Eva Gašparová pre Gipsy Television. Učiteľka dostala od prezidentky medailu za významné zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry.



Eva Gašparová celý svoj život učí. Vyštudovala učiteľstvo ruského a nemeckého jazyka v Prešove. O pár rokov na to absolvovala štátnicu z rómskeho jazyka v Prahe. Následne začala učiť aj rómsky jazyk. Jej celoživotným cieľom bolo zaviesť rómsky jazyk do škôl. Aj preto sa stala spoluautorkou prvých pravidiel rómskeho pravopisu, učebníc a pracovných zošitov rómčiny.

"Ja som na to veľmi pyšná a aj celá rodina, študenti s ktorými mama trávila čas. Každý kto pozná mamku vie, že si túto cenu zaslúžila. Tvrdo pracovala a ďakujem všetkým, ktorí sa o túto cenu zaslúžili," povedala Eva Hmilanská. 



Eva Gašparová dostala od pani prezidentky medailu za významné zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry. "Určite to stálo za to a určite to bude mať pokračovateľov, ktorí budú ďalej tvoriť tak ako ja a rómsky jazyk bude na školách ako aj iný jazyk. Ja verím tomu, že to tak bude," povedala rešpektovaná odborníčka.  

Pozrite si reportáž.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.