02.07.2020 SPRÁVY

Pred 21 rokmi Fíni ubytovali Rómov za Polárnym kruhom.

Ilustračné foto: Panu Pohjola/Helsingin Sanomat

Pred 21 rokmi vycestovalo do Fínska 700 slovenských Rómov. V krajine žiadali politický azyl. Tamojšia vláda pre nich vybudovala tábory za Polárnym kruhom. Článok je súčasťou nášho spravodajského formátu - Historický kalendár.

Presne pred 21 rokmi, 2. júla 1999 slovenské médiá priniesli informáciu o tom, že 700 slovenských Rómov vycestovalo do Fínska. Vtedajší šéf slovenskej diplomacie Eduarda Kukana tvrdil, že ak v krajine požiadajú o politický azyl aj ďalší ľudia, je možné, že Fínsko voči Slovensku zavedie vízovú povinnosť.

Helsinky preto navštívil aj vtedajší štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ján Figeľ a vtedajší vládny splnomocnenec Vincent Danihel. Politikom však táto cesta nepomohla. Fínsko, 7. júla 1999, zaviedlo voči Slovensku vízovú povinnosť na štyri mesiace. V krajine o politický azyl do toho dátumu žiadalo 1069 Rómov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.