MŠ SR: Výzva na podporu čitateľskej gramotnosti sa čoskoro uzatvorí

ilustračné foto TASR

Bratislava 13. júna 2011 (TASR) - Výzva na podporu čitateľskej gramotnosti sociálne znevýhodnených žiakov pochádzajúcich z marginalizovaných rómskych komunít (MRK) sa čoskoro uzatvorí. Základné a špeciálne základné školy môžu projekty uchádzajúce sa o nenávratný finančný príspevok (NFP) podať ešte do stredy 15. júna.

Na výzvu, ktorú vyhlásila Agentúra Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (ASFEU), je vyčlenených päť miliónov eur z Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu. Príspevok sa bude pohybovať v minimálnej výške 100.000 eur a v maximálnej výške 300.000 eur. Jednou z podmienok pre získanie výslednej sumy je viac ako 50-percentné zastúpenie sociálne znevýhodnených žiakov pochádzajúcich z MRK medzi všetkými žiakmi danej školy.


Zapojiť sa môžu základné školy zriadené obcou a krajským školským úradom, ako aj cirkevné a súkromné základné školy z celého územia SR okrem Bratislavského kraja. Projekty môžu byť zamerané na nové formy a metódy vzdelávania, ktoré pri vyučovaní podporia čitateľskú gramotnosť. Ide o inováciu učebných textov a materiálov, didaktických prostriedkov, ale aj príručiek a pedagogickej dokumentácie. Podporená bude tiež inovácia informačno-komunikačných technológií a prostriedkov určených na digitálne vyučovanie. Výzva je orientovaná na vzdelávanie žiakov a pedagogických zamestnancov, ktorí pracujú so sociálne znevýhodnenými žiakmi pochádzajúcimi z MRK.

 

Žiadosť o príspevok je možné skontrolovať v regionálnych informačných kanceláriách ASFEU. Pomocou elektronického rezervačného systému si môžu školy dohodnúť posledné osobné konzultácie, ktoré majú pomôcť formálnej správnosti predkladanej žiadosti. Tá musí byť do termínu uzávierky odoslaná elektronicky prostredníctvom verejného portálu ITMS. Následne má základná škola zabezpečiť jej fyzické doručenie do podateľne ASFEU.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.