12.06.2020 SPRÁVY

BRITÁNIA: British Airways, Ryanair a easyJet podnikli právne kroky proti karanténe.

Ilustračné foto

Letecké spoločnosti British Airways, Ryanair a easyJet oznámili, že podnikli právne kroky voči britskej vláde za jej rozhodnutie o zavedení 14-dňovej karantény pre cestujúcich prichádzajúcich do Británie. Aerolínie požiadali o urýchlené súdne preskúmanie rozhodnutia.

Spoločnosti tak splnili hrozbu zo začiatku týždňa. Karanténa vstúpila do platnosti 8. júna a podľa britskej vlády má zabrániť novému nástupu choroby COVID-19. Londýn zároveň uviedol, že rokuje s niektorými krajinami s nízkou mierou nákazy o leteckých mostoch.

Podľa leteckých spoločností však 14-dňová karanténa pre všetkých prichádzajúcich do Británie ohrozí cestovný ruch a povedie k ďalšiemu prepúšťaniu v aerolíniách. Ako uviedol šéf Ryanairu Michael O'Leary, Briti síce o destinácie v zahraničí majú napriek karanténe stále záujem, zahraniční turisti však do Británie prichádzať nebudú.

V súvislosti s najnovšími krokmi aerolínií právnici uviedli, že ak budú letecké spoločnosti úspešné, vláda bude musieť predložiť vedecké dôkazy o opodstatnenosti karantény. Podľa leteckých spoločností žiadny vedecký dôkaz podporujúci zavedenie takých prísnych opatrení neexistuje.

Aerolínie odmietli aj alternatívu v podobe leteckých mostov. Ako sa uvádza v ich vyhlásení, vláda zatiaľ nepredložila ani ako, ani kedy sa navrhované "letecké mosty" medzi Britániou a ďalšími krajinami budú realizovať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.