26.10.2021 SPRÁVY

Berky, Tankó, Havrľová a Šivák sú finalistami tohotočného Roma Spirit.

ACEC už po trinásty krát bude udeľovať ocenenie Roma Spirit osobnostiam, aktivistom, organizáciám, firmám a samosprávam za ich prácu v prospech rómskej komunity. Toto je finálová dvadsaťjednotka.

Do finálovej trojky v kategórií úspešných mimovládnych organizácií sa dostala Eduma n.o., Návrat o.z., či Spokojnosť – centrum sociálnych služieb z Prievidze. V kategórii Spoločnosť a zamestnávateľ postúpila firma pôsobiaca v Poprade, Pasell Slovakia s.r.o., Základná škola s materskou školou v obci Jurské a Stredná odborná škola technická z Košíc.

V kategórii osobnosť je vo finále pedagogička Janu Pierová, Jarmila Holubová, ktorá tvorí komunikačný most medzi majoritou a rómskou komunitou v Spišskom Podhradí a úspešný pästiar Viliam Tankó.

V kategórii Médiá zabojujú o ocenenie redaktor a moderátor Jozef Šivák, aktivistka a influencerka Denisa Havrľová ale aj projekt Romale z dielne Art society s.r.o.

V kategórii Kultúra trojicu finalistov zastupuje zase módny dizajnér Pavel Berky, raper Rudo Danihel alias Čavalenky a spisovateľka Nadežda Malčeková, píšuca pod pseudonymom Nela Nezábudková.

Prípravný výbor, ktorý z 130 prijatých prihlášok, vybral 21 finálových nominácií zaujal výnimočný počin pána Alexandra Mušinku, ktorý spracoval monografiu Eleny Lackovej, precízne spracovanie jedinečného Rómsko-slovenského frazeologického slovníka pani Martinou Horňákovou, ale aj televízna relácia S vami doma - Tumenca khere, ktorá bola určená pre deti bez internetového pripojenia z dielne národnostného vysielania RTVS.

Kto si nakoniec odnesie ocenenie Roma Spirit 2021, o tom rozhodne medzinárodná Odborná porota a Porota čin roka. Galavečer odovzdávania ocenení Roma Spirit 2021 bude vysielať RTVS v predvečer Medzinárodného dňa ľudských práv, 9. decembra 2021.

Vyhlasovateľmi 13. ročníka Roma Spirit sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a Rozhlas a televízia Slovenska. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová a verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.