04.08.2020 Zaujímavosti

Situáciu v rómskych osadách monitorujú aj asistenti podpory zdravia.

Ilustračné foto Gipsy Television

V dovolenkovom období, keď evidujeme zvýšený pohyb ľudí, je monitorovanie výskytu ochorenia COVID-19 stále aktuálne a nevyhnutné. Preto ministerstvo zdravotníctva podporuje aktivity, ktoré prispievajú k prehľadnosti epidemiologickej situácie na Slovensku.

V prostredí marginalizovaných rómskych komunít pôsobia asistenti podpory zdravia z príspevkovej organizácie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Zdravé regióny.

„Vážime si každú aktivitu, ktorá nám umožňuje zabezpečiť ochranu zdravia v marginalizovaných rómskych komunitách. Asistenti zo Zdravých regiónov denne pracujú takpovediac v prvej línii a získavajú informácie, ktoré sú dôležité pre úspešné zvládnutie nielen epidemiologickej situácie. Oceňujeme aj ich edukáciu a ďalšie aktivity za účelom zlepšenia podmienok pre zdravie v týchto komunitách,“ povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura.

Aktuálne zástupcovia tejto organizácie nadviazali užšiu spoluprácu s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva. Zdravé regióny vybudovali širokú sieť asistentov priamo v teréne a spolupracujú pri informovaní ľudí, ktorí prichádzajú do marginalizovaných rómskych komunít zo zahraničia. Zároveň tiež evidujú informácie, ako napríklad, z ktorej krajiny sa vrátili a či majú príznaky respiračného ochorenia, či v ktorých lokalitách je veľká skupina obyvateľov, ktorí pravidelne cestujú do zahraničia. Majú skúsenosti s asistenciou pri testovaní, vyhľadávaním možných kontaktov, posudzovaním a logistickou podporou individuálnych i komunitných karantén. Viac ako 86 % zamestnancov organizácie z celkového počtu 320 sú priamo obyvatelia rómskych osídlení.

„Aktuálne informácie, ktoré máme z terénu, najmä vysoké počty prichádzajúcich z Anglicka, svedčia o tom, že situáciu nemožno podceňovať. Naša prax ukazuje, že mimoriadne dôležitá je aj dnes prevencia, zároveň aj rýchle a kvalifikované rozhodnutia, aby sme zabránili riziku ďalšieho šírenia ochorenia. Z nášho pohľadu je potrebný aj nepretržitý servis na zabezpečenie bežných potrieb izolovaných obyvateľov,“ hovorí riaditeľka príspevkovej organizácie Zdravé regióny Tatiana Hrustič.

Organizácia Zdravé regióny realizuje svoje aktivity priamo v rómskych osadách, pričom od polovice marca 2020 trikrát týždenne monitoruje situáciu v 75% najkritickejších rómskych osád a zaznamenáva počty ľudí, ktorí sa vracajú zo zahraničia. „V tomto období je to veľká výhoda, keďže prostredníctvom našej siete vieme v krátkom čase zistiť množstvo informácií priamo z komunít a zároveň dokážeme rýchlo dostať dôležité informácie do terénu,“ dopĺňa riaditeľka Tatiana Hrustič.

Zdravé regióny aktuálne spolupracujú s viac ako 850 lekármi prvého kontaktu a špecialistami v 252 obciach. Orientujú sa najmä na prevenciu a poskytovanie informácií vo vzťahu k pandémii koronavírusu. Prioritou pre nich zostáva aj spolupráca s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva, najmä v rizikových lokalitách. Okrem sústavnej osvetovej činnosti v teréne zameranej na prevenciu a informačnú kampaň pre obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít realizujú aj rozsiahlu informačnú kampaň priamo vo vzťahu k pandémii koronavírusu aj cez sociálne siete - www.facebook.com/zdraveregiony.eu/ a dedikovaným webovým portálom - www.koronatemerel.sk.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.