03.04.2017 SPRÁVY

NITRA: Príbehmi úspešných Rómov sa začal Týždeň rómskej kultúry na UKF.

ilustračné foto Gipsy Television

Príbehmi úspešných Rómov sa začal dnes Týždeň rómskej kultúry na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Počas piatich dní ponúkne desať rôznorodých podujatí určených pre študentov a zamestnancov univerzity, ale aj pre verejnosť.

Okrem diskusií a workshopov pripravili organizátori aktivity zamerané na prezentáciu rómskych remesiel, umenia, ale aj tradičných jedál. "Téma Rómov, ktorá v súčasnosti rezonuje v slovenskej spoločnosti, je nosnou témou nášho pracoviska a týmto spôsobom sme sa rozhodli osláviť Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla," Gipsy Television informovala Jurina Rusnáková, riaditeľka Ústavu romologických štúdií Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva UKF v Nitre.

Beseda s etnografkou Zuzanou Kumanovou na tému rómskeho holokaustu, ktorý má dodnes prívlastok neznámy, sa uskutoční v stredu 5. apríla. O deň neskôr budú mať návštevníci Centro Nitra možnosť vidieť ukážky z remeselnej tvorby kováčov, rezbárov, hudobníkov a rómskych ženských remesiel. Prezentovať ich budú žiaci Súkromnej strednej školy z Kežmarku, ktorých bude sprevádzať hudobná skupina Sendreiovci.

Od piatka 7. apríla bude v Galérii Univerzum Pedagogickej fakulty UKF prístupná výstava Rómoviaa umenie s dielami rómskych výtvarníkov a umeleckých kováčov. Výstava vznikla v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine. Súbor kultúrno-spoločenských podujatí uzavrie 12. apríla moderovaná diskusia s Michalom Havranom o spolupráci Rómov a Nerómov na tému Príklady dobrej praxe.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.