27.03.2017 SPRÁVY

Na poslanca ĽSNS M. Uhríka podali trestné oznámenie.

foto RTVS

Vyjadreniami poslanca ĽSNS Milana Uhríka v nedeľňajšej (26.3.) diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12 sa bude zaoberať polícia. V súvislosti s jeho vyjadreniami o "ochrane bielych detí" na Uhríka podali viacerí poslanci NR SR.

Trestné oznámenie podali poslanci NR SR Ondrej Dostál (SaS) a Viera Dubačová (nezaradená), podpredseda OKS Juraj Petrovič a nezaradená poslankyňa bratislavského mestského zastupiteľstva Lucia Štasselová.

"Trestné oznámenie sme podali pre podozrenie, že mohlo prísť k naplneniu skutkovej podstaty trestných činov založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd alebo prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd," uviedol Dostál.

Poukázal pritom práve na vetu, v ktorej Uhrík obhajuje názor, že je potrebné chrániť budúcnosť bielych detí. Dostál a ďalší predkladatelia podnetu upozornili na rasistické pozadie tejto formulácie i jej spojitosť s neonacistickými symbolmi.

M. Uhrík v reakcii povedal „Tie citáty nie sú oficiálnym programom strany, čiže áno, dištancujeme sa. Aj keď jeden sa mi tam páčil, že musíme chrániť budúcnosť bielych detí. Na tom nevidím nič zlé. Nech ma máte za rasistu všetci, ale ja si myslím, áno, mali by sme my chrániť aj budúcnosť aj bielych detí a nielen tých iných.“

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.