MÚZEUM: Výstava Rómovia v Krupine v Honte

ilustračné foto TASR

Krupina/Bratislava 4. januára 2011 (GipsyTelevision/Ktarína Mrňová) - Na poschodí múzea v Krupine je v súčasnosti stála expozícia s názvom Z histórie Krupiny a v prízemí stála výstava Rómovia v Krupine v Honte. K realizácii stálej expozície sa pristúpilo v roku 1994 pri príležitosti 750. výročia udelenia privilégií slobodného kráľovského mesta a výstava o Rómoch bola realizovaná v roku 2010.

V múzeu v Krupine je v súčasnosti stála expozícia s názvom Z histórie Krupiny a v prízemí stála výstava Rómovia v Krupine v Honte. K realizácii stálej expozície sa pristúpilo v roku 1994 pri príležitosti 750. výročia udelenia privilégií slobodného kráľovského mesta a výstava o Rómoch bola realizovaná v roku 2010.

 

Múzeum však potrebuje prejsť celou rekonštrukciou. Budova, ktorej niektoré časti boli postavené pred pol tisícročím a patrí medzi najzachovalejšie historické meštianske domy v meste, trpí totiž poruchami v statike a problémový je taktiež jej krov. "V posledných mesiacoch uplynulého roku sa na budove uskutočnil pamiatkový a historický výskum, ktorého výsledky nám poslúžia ako podklady pre projekt obnovy," povedal TASR odborný pracovník múzea a historik Miroslav Lukáč.Na projekte by mal vybraný architekt pracovať už v najbližších týždňoch tak, aby bol pripravený ako podklad pre žiadosť o grant na eurofondy. Príslušná výzva na projekt múzea by mala byť vyhlásená už vo februári. Podľa Lukáča je preto zatiaľ predčasné hovoriť o nákladoch na obnovu. V každom prípade, ak budú so žiadosťou úspešní, mohlo by sa so stavebnými úpravami začať už niekedy koncom tohto, alebo začiatkom budúceho roku.

 

V múzeu sa v súčasnosti nachádza asi 1230 zbierkových predmetov a množstvo negatívov a fotografií miestneho fotografa L. Mareša. K najvzácnejším zbierkam patria asi 3000 rokov staré nádoby popolníc z vykopávok z okolia mesta, kovový korpus Ukrižovaného z 12. storočia a truhlice krupinských cechov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.