Nitra, 25.10.2016 SPRÁVY

Lektori združenia STORM hovorili s 390-timi študentmi o obchodovaní s ľuďmi.

foto STORM

Na Slovensku bolo podľa oficiálnych štatistík MV SR minulý rok zistených 14 trestných činov obchodovania s ľuďmi. Slovensko je stále považované za krajinu pôvodu obetí. Do programu podpory a ochrany bolo zaradených 25 obetí, z ktorých viac než polovica bola zneužívaná za účelom nútenej práce.

Mnoho užitočných informácií a praktických rád poskytli lektori Združenia STORM žiakom a študentom na 14 školách v Nitrianskom i Trnavskom kraji. Skupinové interaktívne stretnutia boli zacielené najmä na možnosti prevencie, overenia si pracovných ponúk, inzerátov či dôležitých kontaktov pri hľadaní pomoci v ťažkej situácií.

18 skupín zo škôl v Nitre, Seredi, Trnave, Levíc či Vrábloch mali možnosť diskutovať o súčasnej situácií na Slovensku, o bezpečnostných pravidlách či prípravách na cestu za prácou, či štúdiom alebo na výlet. Prostredníctvom edukatívneho filmu spoznali príbehy ľudí zo Slovenska, mechanizmus obchodovania s ľuďmi a najčastejšie formy náboru či vyslobodenia. V čom vidia lektori zmysel takýchto prevencií? Hovorí Barbora Hurtišová – lektorka zo združenia.

Mladí ľudia často nepoznajú riziká ciest do zahraničia. Myslia si, že im sa to staň nemôže. Niektorí sú stále presvedčení, že obchodovanie s ľuďmi sa týka iba žien a sexuálneho vykorisťovania. V súčasnosti je to však práve nútená práca, ktorá sa týka mužov i žien, mladých i starých. Aktivity a diskusie im ponúkajú možnosť zamyslieť sa a dozvedieť sa praktické rady.“

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.