Praha, 11.11.2016 SPRÁVY

Českí Rómovia, ktorí prežili holokaust dostanú od Nemecka odškodné!

foto pravda.sk

Českí Rómovia, ktorí prežili holokaust dostanú od nemeckej vlády jednorázové odškodné. Dohodlo sa na tom Ministerstvo zahraničných vecí ČR a nemecké ministerstvo financií.

Jednorázové odškodné vo výške 2.556 Eur dostanú tí, ktorí majú odsvedčenie Ministerstva obrany ČR. Rezort ho vydával na základe zákona číslo 255 z roku 1946. Doklad totiž potvrdzuje, že daný človek prežil utrpenie nacizmu. Pozostalí takýchto ľudí na odškodné nárok nemajú.

V Česku tento proces zastrešuje Výbor pre odškodnenie rómskeho holocaustu v ČR. Jeho predseda, Čeněk Růžička nám povedal viac podrobností. 

O tejto téme budeme hovoriť aj v relácii Rómske slovo - Romano lav, ktorú vysiela rádio Patria Košice, v utorok 15. nobembra o 18.40 hod.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.