HOLANDSKO: Židia žiadajú rázne tresty za antisemitizmus a popieranie holokaustu

foto internet

Amsterdam 2. februára 2011 (Gipsy Television/Katarína Mrňová) - Židovské organizácie v Holandsku vyzývajú na ráznejšie potrestanie popieračov holokaustu.

S touto požiadavkou prišli v čase práve prebiehajúcej parlamentnej rozpravy o boji s rastúcim antisemitizmom v krajine. Ústredný židovský výbor (Centraal Joods Overleg) - organizácia zastrešujúca židovské spolky v Holandsku - tvrdí, že chce, aby popieračov holokaustu trestali podľa podobných zákonov, aké sa uplatňujú na opitých šoférov, zlodejov v obchodoch či futbalových
výtržníkov.

Holandská legislatíva pri podobných prečinoch umožňuje v rýchlom súdnom konaní určiť trest previnilcovi ihneď po jeho zadržaní. Ak s ním nesúhlasí, do dvoch mesiacov sa môže obhajovať pred súdom. Takáto praktika by sa podľa židovských organizácií hodila i na popieračov holokaustu. Správa holandskej polície zo vlaňajšieho septembra odhalila, že v krajine o 48 percent narástol počet prehreškov súvisiacich s anitisemitizmom, čo vyvolalo ohlas v parlamente, ktorý sa problémom začal zaoberať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.