TALIANSKO: Rómom v Ríme zbúrali osady, vrátane tej, kde zomreli štyri deti

foto AP/ Lapresse

Rím 8. februára 2011 (Gipsy Television/ Daniela Strelková) - Ilegálnu rómsku osadu na okraji Ríma, v ktorej si požiar v nedeľu vyžiadal životy štyroch detí vo veku od troch do jedenásť rokov, dnes zbúrali. Okolo 20 obyvateľov osady umiestnili v záchytnom tábore talianskej metropoly.

Osadu pri ceste Appia Nuova, ktorá vedie k letisku Ciampino, tvorilo päť chatrčí postavených z plastových dielcov, plechu a dreva. Jedna z nich začala v nedeľu večer okolo 20.30 h z predbežne neznámych príčin horieť. Podľa informácií talianskych médií došlo v rovnakej lokalite dnes aj k likvidácii ďalších dvoch osád, v ktorých žilo asi 40 ľudí.


Primátor Ríma Gianni Alemanno už avizoval vyhlásenie dňa smútku v súvislosti s tragickým požiarom, taliansky prezident Giorgio Napolitano sa chystá na stretnutie s rodičmi obetí. Katolícka komunita Sant'Egidio vyzvala dnes všetkých občanov Ríma k spomienkovej modlitbe za tragicky zosnulé deti, ktoré označila za "obete chudoby a diskriminácie" a ktorých úmrtie v plameňoch označila tak za "hanbu" pre Rím, ako aj pre celú krajinu. Najvyšší predstaviteľ Detského fondu OSN (UNICEF) v Taliansku Vincenzo Spadafora adresoval kompetentným výzvu, aby sa viac angažovali za práva rómskych detí.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.