Bratislava, 05.10.2016 SPRÁVY

Obce a mestá sa dočkali! Môžu sa uchádzať o peniaze na terénnu sociálnu prácu a na komunitné centrá.

ilustračné foto

Ministerstvo vnútra vyhlásilo výzvy pre 2 národné projekty. Na komunitné centrá v mestách a obciach, kde žijú Rómovia je vyčlenených 27 miliónov eur. Na terénnu sociálnu prácu dá štát z eurofondov 30 miliónov. 

Ide o národné projekty, ktorých žiadateľom a prijímateľom bude Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity. Vyhlásenie výziev, čiže procesu, kedy už mestá a obce môžu podávať projekty, bolo podľa Ministerstva vnútra presunuté na neskoršie termíny z dôvodu nevyhnutnej revízie pôvodných zámerov národných projektov v súlade s platnou legislatívou.

„Pôsobenie odborných pracovníkov priamo v miestach s marginalizovanými rómskymi komunitami sa ukázalo ako jeden z najefektívnejších spôsobov pomoci tejto národnostnej menšine. Komunitné centrá sú už roky miestom, ktoré Rómom poskytujú celý rad možností, ako sa zapojiť do bežného života bez ich diskriminácie. Terénna sociálna práca je rovnako nenahraditeľná. Veríme, že Úrad splnomocnenca vďaka finančnému príspevku z Európskej únie prispeje k riešeniam viacerých zložitých životných otázok rómskych komunít,“ povedala Lucia Rozkopálová, riaditeľka odboru inklúzie marginalizovaných rómskych komunít zo sekcie európskych programov MV SR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.