B. ONDRUŠ: Zastavte 4 miliónový tender na E-pay karty!

foto nrsr.sk

Bratislava 12. januára 2012 (Gipsy Television/ Paulína JANOVÁ) - Poslanec za Smer-SD Braňo Ondruš vyzýva šéfa rezortu práce Jozefa Mihála, aby zastavil tender na pilotný projekt E-Pay kariet. Ondruš argumentuje tým, že sa zmenil zámer využívania kariet.

Pán minister, okamžite zastavte nezmyselný tender!

 

Využívam túto cestu, aby som verejne vyzval ministra Jozefa Mihála okamžite ukončiť nezmyselný tender, ktorý má daňových poplatníkov stáť 4 milióny €! Ide o projekt e-Pay kariet, ktorého cieľom malo pôvodne byť zabrániť zneužívaniu sociálnych dávok, ale v aktuálnej verzii sa už pôvodný cieľ vôbec nesleduje!! Spustenie tohto absolútne nepripraveného projektu ohlásila št. taj. Lucia Nicholsonová niekoľkokrát v priebehu vlaňajška, termín sa neustále posúval, pričom zakaždým boli zmenené podmienky a ciele projektu.

 

L. Nicholsonová sľubuje úplne nereálne nezmysly. Napríklad, že sa budú po zavedení e-Pay kariet môcť venovať každému individuálne - lenže v okresoch s veľkou nezamestnanosťou má jeden pracovník 300 - 600 klientov, čiže bez zvýšenia počtu pracovníkov to nepôjde. Zavedenie e-Pay kariet podľa tohto vzoru si vynúti vytvoriť nové administratívne pracoviská a oddelenia pre riadenie a monitoring tejto činnosti, pričom zvýši potrebu objemu financií na prevádzku úradov práce.

 

O tom, že ministerstvo nemá vôbec jasno v tom, čo vlastne chce, svedčí napr. súťažná podmienka „predložiť návrh systému zavedenia a fungovania e-Pay kariet" - čo vlastne ministerstvo obstaráva, keď sa dodávateľov pýta, ako by podľa nich mali e-Pay karty fungovať? Iná z podmienok žiada účastníkov tendra navrhnúť „termín možného nasadenia pilotu pre jednu vybranú obec". Ale vôbec nie je jasné, čo všetko má v rámci „možného nasadenia pilotu" fungovať - ráta sa do toho príprava poberateľov dávok, zaškolenie pracovníkov úradov práce, zaškolenie a nasadenie sociálnych pracovníkov (a v akom počte na počet poberateľov?), zabezpečenie obchodov v danej obci, ktoré budú akceptovať e-pay karty, alebo vybudovanie systému pre celú SR s tým, že sa pokusne spustí vo vybranej obci?

 

Absolútne netransparentné je aj vyhodnocovanie ponúk, prideľovanie bodov je nejasné, výrazne subjektívne (čo môže byť v rozpore so zákonom) a keďže nie je známe zloženie výberovej komisie, existuje riziko, že jej členovia nebudú schopní na požadovanej odbornej úrovni vyhodnotiť ponuky z hľadiska skutočnej efektivity.

 

Vzhľadom na to, že
- MPSVaR napokon ustúpilo z takmer všetkých zámerov a cieľov, ktoré pôvodne mal projekt e-Pay kariet spĺňať,
- projekt v takej podobe nielenže nezabráni zneužívaniu sociálnych dávok, nepomôže ich poberateľom (napr. vyhnúť sa úžere) a nezjednoduší administratívu štátu, ale naopak bude znamenať nové obrovské výdavky a
- tender obsahuje mnoho nejasných a úplne nekonkrétnych podmienok

 

vyzývam ministra Jozefa Mihála, aby ho okamžite zastavil a v čase, kedy chce šetriť na invalidoch, ušetril radšej 4 milióny € na nezmyselnom kšefte.

 

Braňo O n d r u š,
podpredseda Výboru NR SR pre sociálne veci (Smer-SD)

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.