Bratislava, 26.10.2016 SPRÁVY

Vláda schválila akčný plán pre menšiny.

Na dnešnom rokovaní vláda schválila Akčný plán ochrany práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na roky 2016 – 2020.

Na dnešnom rokovaní vláda schválila Akčný plán ochrany práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na roky 2016 – 2020, ktorého cieľom je zabezpečiť efektívny, prehľadný a spoľahlivý systém ochrany a podpory práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám vrátane posilnenia jeho inštitucionálneho zabezpečenia. Podľa slov Lászlóa Bukovszkého, splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, je schválenie akčného plánu dobrou správou pre národnostné menšiny, keďže ide o prvý materiál, ktorý tak koncepčne, ako aj na úrovní konkrétnych opatrení, vytvára priestor pre prierezovú a širokospektrálnu implementáciu vládnej politiky vo vzťahu k národnostným menšinám.

 

Akčný plán vznikol  v súlade s uznesením vlády SR, ktorým bol schválený návrh Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike a ktorým vláda uložila vypracovať  v medziach svojich kompetencií akčné plány pre tie zraniteľné a marginalizované skupiny a jednotlivcov, pre ktoré doposiaľ nie sú zabezpečené legislatívne rámce, inštitucionálne rámce, samostatné stratégie a rámce aplikačnej praxe. Vedúci Úradu vlády Slovenskej republiky určil ako gestora tejto úlohy Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny. Úrad splnomocnenca v spolupráci s Výborom pre národnostné menšiny a etnické skupiny participatívnym spôsobom za účasti zástupcov národnostných menšín vypracoval Návrh Akčného plánu ochrany práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na roky 2016 – 2020.

 

Návrh Akčného plánu schválil Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny, ako aj Rada vlády Slovenskej republiky pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktorá predmetný návrh odporučila vláde na jeho schválenie. Akčný plán stanovuje sedem operačných cieľov zameraných predovšetkým na zabezpečenie komplexného prístupu k tvorbe právnych predpisov týkajúcich sa práv a postavenia národnostných menšín a etnických skupín; zlepšenie systému podpory kultúry národnostných menšín a etnických skupín; účinnejšie zohľadnenie špecifík výchovno-vzdelávacích potrieb osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám; zlepšenie podmienok používania jazykov národnostných menšín a etnických skupín v praxi; zlepšenie informovanosti verejnosti o národnostných menšinách a etnických skupinách prostredníctvom médií; zlepšenie mechanizmov participácie osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na rozhodovaní o veciach, ktoré sa ich týkajú, a zvýšenie poznatkovej bázy slúžiacej k lepšej identifikácii cieľových skupín – národnostných menšín a etnických skupín a ich potrieb prostredníctvom štatistického zisťovania a výskumu. Operačné ciele sú rozpracované na úroveň konkrétnych opatrení a aktivít so stanovením časových rámcov, zodpovedných rezortov, ako aj spolupracujúcich subjektov.

 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.