Bratislava/ New York, 19.09.2016 SPRÁVY

IOM bude oddnes súčasťou systému Organizácie Spojených národov.

foto: unmultimedia.org

Zmluvu medzi OSN a IOM dnes v hlavnom sídle OSN v New Yorku podpíše jej generálny tajomník Pan Ki-mun a generálny riaditeľ IOM William Lacy Swing.

„Rozšírenie OSN o IOM reflektuje narastajúci význam migrácie a dôležitosť komplexne a systematicky riešiť mobilitu ľudí na celom svete. Je to dôležitý krok vo vývoji v riadení medzinárodnej migrácie. Posilní sa tým schopnosť OSN podporovať členské štáty pri riešení otázok migrácie a zabezpečiť ochranu a pomoc migrantom, ktorí ju potrebujú. IOM ako popredná globálna organizácia v oblasti migrácie k tomu prispeje svojou expertízou, rozsiahlou pôsobnosťou a reálnymi skúsenosťami,“ vyjadrila sa Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR.

IOM je medzivládna organizácia založená v roku 1951 s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. S významným nárastom počtu migrantov sa migrácia stala jednou z najvýznamnejších sociálnych otázok, ktoré ovplyvňujú moderné spoločnosti. V súvislosti s tým sa postupne rozrástlo aj spektrum činnosti IOM. V spolupráci s partnermi sa venuje rôznym oblastiam manažmentu migrácie vo viac ako 150 krajinách sveta.

IOM pomáha aj Rómom!

IOM podporuje bezpečnú, legálnu a organizovanú migráciu, ktorá prináša prospech krajinám aj migrantom. Poskytuje poradenstvo a služby vládam pri tvorbe politík a systémov na riadenie migračných tokov, buduje ich kapacity v oblasti migrácie a pomáha im pri hľadaní praktických riešení širokého spektra migračných tém. IOM poskytuje tiež konkrétnu pomoc pri presídľovaní utečencov z krízových oblastí, migrantom pri integrácii v novej krajine, obetiam obchodovania s ľuďmi, migrantom pri návrate do krajiny pôvodu a pri reintegrácii po návrate domov, humanitárnu pomoc v ľuďom v núdzi zasiahnutých vojnovými konfliktmi a prírodnými katastrofami, vrátane utečencov a vnútorne vysídlených osôb.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Rómovia nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Aká je realita?

Nechcú pracovať, poberajú rôzne sociálne dávky, či dostávajú byty zadarmo. Toto si vraj majorita myslí o Rómoch. Tvrdia to odborníci aj osobnosti, ktorých sme sa pýtali na ich skúsenosti. 

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.