22.07.2023 Zaujímavosti

VIDEO: Rómske ženy z Prievidze vydali kuchársku knihu.

Zdroj: SPOKOJNOSŤ – centrum sociálnych služieb

Rómsku kuchyňu prezentuje nová autorská publikácia s názvom Romane džuvľa andre tavibňaskeri čo v preklade znamená: Rómske ženy v kuchyni. Kuchársku knihu vydala nezisková organizácia Spokojnosť. Na jej tvorbe sa podieľali ženy z Prievidze.

"Základným predpokladom na ceste k porozumeniu, prijatiu inakosti a napokon k začleneniu Rómov do väčšinovej spoločnosti je poznanie kultúry, pochopenie životných motivácií," načrtla štatutárna zástupkyňa Spokojnosti Monika Dessuet.

Organizácia sa preto podľa nej rozhodla vytvoriť knižnú publikáciu Romane džuvľa andre tavibňaskeri - Rómske ženy v kuchyni, na ktorej tvorbe sa priamo podieľali rómske ženy z Prievidze. Kuchárska kniha obsahuje tradičné rómske jedlá, ktoré sú súčasťou života a kultúry Rómov žijúcich na hornej Nitre.

Zdroj: SPOKOJNOSŤ - Centrum sociálnych služieb

"Aj chudobné ženy, rómske ženy dokážu uvariť jedlo z mála. Lebo nie je dobrá tá kuchárka, ktorá dokáže uvariť keď má hojno, ale tá, ktorá to dokáže aj z mála," uviedla spoluatorka publikácie Ingrid Heráková. 

Jedlo má univerzálnu moc spájať všetkých pri jednom stole. Stravovacie zvyky sú súčasťou kultúrneho dedičstva ako aj univerzálnym komunikačným prostriedkom a dialógom medzi kultúrami. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.