22.07.2023 Zaujímavosti

VIDEO: Rómske ženy z Prievidze vydali kuchársku knihu.

Zdroj: SPOKOJNOSŤ – centrum sociálnych služieb

Rómsku kuchyňu prezentuje nová autorská publikácia s názvom Romane džuvľa andre tavibňaskeri čo v preklade znamená: Rómske ženy v kuchyni. Kuchársku knihu vydala nezisková organizácia Spokojnosť. Na jej tvorbe sa podieľali ženy z Prievidze.

"Základným predpokladom na ceste k porozumeniu, prijatiu inakosti a napokon k začleneniu Rómov do väčšinovej spoločnosti je poznanie kultúry, pochopenie životných motivácií," načrtla štatutárna zástupkyňa Spokojnosti Monika Dessuet.

Organizácia sa preto podľa nej rozhodla vytvoriť knižnú publikáciu Romane džuvľa andre tavibňaskeri - Rómske ženy v kuchyni, na ktorej tvorbe sa priamo podieľali rómske ženy z Prievidze. Kuchárska kniha obsahuje tradičné rómske jedlá, ktoré sú súčasťou života a kultúry Rómov žijúcich na hornej Nitre.

Zdroj: SPOKOJNOSŤ - Centrum sociálnych služieb

"Aj chudobné ženy, rómske ženy dokážu uvariť jedlo z mála. Lebo nie je dobrá tá kuchárka, ktorá dokáže uvariť keď má hojno, ale tá, ktorá to dokáže aj z mála," uviedla spoluatorka publikácie Ingrid Heráková. 

Jedlo má univerzálnu moc spájať všetkých pri jednom stole. Stravovacie zvyky sú súčasťou kultúrneho dedičstva ako aj univerzálnym komunikačným prostriedkom a dialógom medzi kultúrami. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.