ČR: Znalec potvrdil, že popálená Natálka bude mať aj psychické následky

Praha 14. septembra 2010 (TASR) - Súdny znalec Igor Dvořáček dnes pred súdom v Ostrave potvrdil, že štvorročné rómske dievčatko Natálka, ktoré vlani pri útoku neonacistov na dom jej rodičov v severomoravskom Vítkove utrpelo popáleniny na 80 percentách tela, bude mať trvalé nielen fyzické následky po zraneniach a plastických operáciách, ale aj psychické následky.

Dieťa podľa znalca má aj príznaky psychickej retardácie, ktorú mohli spôsobiť aj početné a často mnohohodinové operácie v úplnej anestézii. Skupine štyroch obžalovaných českých neonacistov za útok zápalnými fľašami klasifikovaný ako pokus o vraždu s rasistickým motívom hrozí dlhoročný žalár 12 či 25 rokov, prípadne až doživotný trest. Na výšku trestu by mohli mať vplyv aj nové informácie, na ktoré upozornila tento týždeň Česká televízia. Existujú totiž indície, že skupina obžalovaných bola nielenže dlhodobo aktívna v oblasti ilegálnej neonacistickej scény na severe Moravy, ale že útoky zápalnými fľašami jej členovia podnikali opakovane. Objasnenie predchádzajúcej trestnej činnosti Václava Cojocara, Ivo Müllera, Jaromíra Lukeša a Davida Vaculíka komplikuje neochota či obavy svedkov vypovedať.

O zastrašovaní a obavách o svoje zdravie a život pred ostravským súdom tento týždeň hovoril aj kľúčový svedok - dobrovoľný hasič, ktorý políciu naviedol na stopu. V osudný večer 18. apríla 2009 amatérsky hasič viezol autom na diskotéku svoje dve kamarátky, ktoré sa v tom čase kamarátili s jedným z obžalovaných - Jaromírom Lukešom. Vo vozidle si hasič vypočul telefonát dievčaťa s Lukešom, ktorý jej potvrdil, že sa na diskotéke zastaví až neskôr, pretože „idú na Cigánov". Keď sa hasič na druhý deň od svojho veliteľa dozvedel, že v noci bol hasiť požiar domu, v ktorom bývala rómska rodina, hasič zavolal na políciu. Obžalovaným hrozí okrem straty slobody i to, že budú do konca života splácať následky svojho činu. Poškodená rómska rodina požaduje od páchateľov ako bolestné v prepočte 257.000 eur a za sťažené spoločenské uplatnenie popálenej Natálky ďalších 110.000 eur. O náhradu liečebných výdavkov žiada aj zdravotná poisťovňa: náklady na popáleninovú liečbu Natálky poisťovňa vyčíslila na vyše 294.000 eur.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.