CHORVÁTSKO: Izraelský prezident si uctil obete koncentračného tábora

Jasenovac 25. júla 2010 (TASR) - Izraelský prezident Šimon Peres dnes na návšteve Chorvátska vyhlásil, že koncentračný tábor existujúci v Chorvátsku počas 2. svetovej vojny bol ukážkou "číreho sadizmu".

 

Peres podotkol, že by sa na miesto, ktoré dnes navštívil, mal prísť pozrieť aj známy popierač holokaustu, iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád. Izraelský prezident si v posledný deň svojej trojdňovej návštevy Chorvátska prezrel niekdajší koncentračný tábor Jasenovac s chorvátskym prezidentom Ivom Josipovičom. Peres vyjadril presvedčenie, že k brutálnemu konaniu prinútili Chorvátov počas vojny nemecké jednotky. "Myslím si, že chceli od nich, aby sa prejavili čírym sadizmom".

Tábor smrti Jasenovac založili a prevádzkovali Ustaše - jednotky nacistického bábkového štátu, ktoré viedli Chorvátsko počas druhej svetovej vojny. Jednotky Ustaše zabili v tábore v rokoch 1941-1945 desaťtisíce ľudí - chorvátskych židov, Srbov, Rómov i chorvátskych antifašistov.

Presný počet obetí z Jasenovacu sa možno nikdy nepodarí určiť, no počet zabitých sa odhaduje na 80.000 až 100.000. Jasenovac bol najhorším táborom svojho druhu v bývalej Juhoslávii počas druhej svetovej vojny. Dňa 22. apríla 1945 sa 600 zostávajúcich väzňov pustilo z tábora na útek, no prežilo ich len 120.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.