06.08.2021 Zaujímavosti

V španielskej jaskyni objavili viac ako 60.000 rokov staré maľby. 

Ilustračné foto Gipsy Television

Červený pigment na stalagmitoch v španielskej jaskyni Cueva de Ardales neďaleko Malagy je neandertálske umenie staré až 64.800 rokov. Vyplýva to zo štúdie publikovanej v odbornom časopise PNAS.

Podľa vedcov by mohlo ísť o jedno z najstarších druhov umenia v Európe. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Červeným zafarbeniam v španielskej jaskyni sa venoval už výskum v roku 2018, kedy experti prišli s hypotézou, že nejde o prírodné sfarbenie oxidáciou železa, ako sa dovtedy predpokladalo, ale o druh umenia. V štúdií, ktorá bola publikovaná v pondelok, vedci tvrdia, že pigmenty na jaskynných stalagmitoch boli nanášané špliechaním a fúkaním.

Nová štúdia potvrdzuje dávnejšie hypotézy aj tým, že kompozícia a umiestenie pigmentov nie je v súlade s prírodnými procesmi. Ich textúra sa navyše nezhoduje so vzorkami odobratými z jaskyne, čo naznačuje, že pigmenty pochádzajú z externého zdroja. Detailnejší rozbor ukázal, že pigmenty boli nanášané počas obdobia dlhšieho ako 10.000 rokov.

"Toto potvrdzuje hypotézu o tom, že neandertálci prišli robiť tieto pigmentové značky do jaskyne pri rôznych príležitostiach, počas niekoľkých tisícok rokov," povedal spoluautor štúdie Francesco d'Errico. Toto umenie sa podľa odborníkov nedá porovnávať s nástennými jaskynnými maľbami tvorenými prehistorickými modernými ľuďmi, ako sú napríklad tie v jaskyni Chauvet-Pont d'Arc vo Francúzsku. Nové zistenia však prispievajú k hypotéze, že neandertálci neboli až takí primitívni príbuzní rodu Homo sapiens, ako sa predpokladalo.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.