16.12.2021 Zaujímavosti

USA odtajnili ďalších 1500 dokumentov o atentáte na J.F. Kennedyho.

Foto: AP/Jon Elswick

Americký Národný archív odtajnil v stredu takmer 1500 dokumentov o atentáte, v dôsledku ktorého v novembri 1963 prišiel o život vtedajší prezident USA John F. Kennedy.

Väčšina odtajnených dokumentov pochádza z amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Americký Kongres v roku 1992 schválil zákon, na základe ktorého bol všetok materiál spojený s atentátom umiestnený do Národného archívu. Tvorí ho viac ako päť miliónov strán záznamov, fotografií, filmových a zvukových záznamov. Všetky dokumenty mali byť podľa tohto zákona zverejnené v októbri 2017; zatiaľ sa tak však nestalo.

Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2017 – po uplynutí 25-ročnej lehoty – pristúpil k zverejneniu niektorých tajných spisov. Zverejnenie ďalších spisov však vtedy pozdržali z dôvodov národnej bezpečnosti.

Biden v októbri tohto roka oznámil, že predmetné dokumenty budú odtajnené 15. decembra tohto roka. Ďalších 14.000 dokumentov by malo byť odtajnených k 15. decembru 2022, píše DPA s odvolaním sa na americké vládne úrady.


V spojitosti s atentátom na Kennedyho sa objavilo množstvo konšpiračných teórií, ktoré zahŕňajú účasť mafie, Kuby a bývalého Sovietskeho zväzu. John F. Kennedy bol v poradí 35. prezidentom Spojených štátov. Pri nástupe do funkcie bol doteraz vekovo najmladší prezident USA. Prezidentom bol od januára 1961 do 22. novembra 1963, keď sa stal obeťou atentátu v texaskom Dallase.

Vyšetrovanie trvalo desať mesiacov a dospelo k záveru, že atentát na prezidenta spáchal Lee Harvey Oswald — bývalý príslušník americkej námornej pechoty, ktorý istý čas žil v Sovietskom zväze.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.