08.04.2022 Zaujímavosti

RTVS odvysiela dokumenty o Rómoch i novú rozhlasovú hru. ČT venovala Rómom minimálny vysielací čas.

Rozhlas a televízia Slovenska zaradila do programovej štruktúry k Medzinárodnému dňu Rómov, niekoľko programov.

Na Dvojke si o 12.30 môžete pozrieť dokumentárny film s názvom Materinská škola. Následne reprízu relácie Silná zostava na tému Čím nás môžu rómske ženy - matky inšpirovať? Pred štrnástou hodinou si zase môžete pozrieť film s názvom Cesta von a taktiež snímku o nepočujúcich deťoch v rómskych osadách - Kašuke ďivesa, v preklade Hluché dni.

Rozhlas zase pripravil v rómskom a slovenskom jazyku adaptáciu rozprávky Ako sa narodili husle. "Téma rozprávky je aktuálna aj dnes, každý deň sa rozhodujeme, kde je hranica, ktorú pre vlastný prospech už neprekročíme, čo sme ochotní obetovať, aké hodnoty nezradíme. Často je to tanec na hrane," priblížila Erika Godlová, ktorá rozprávku zdramatizovala do rozhlasovej podoby. Rómsku verziu odvysiela Rádio Regina premiérovo 10. apríla o 18.15 hodine.

Česká televízia venuje Rómom menší vysielací priestor

V programe ČT1, ČTV2 a ČT3 v piatok nenájdete žiadny film, diskusiu či dokumentárnu snímku o Rómoch. Štátna televízia pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov vyčlenila vysielací priestor len na programe ČT Art a to len vo večerných hodinách.

O 21.15 si môžete pozrieť koncert Kaľi čercheň, ktorým vás bude sprevádzať speváčka Ida Kelarová. Hneď po jeho skončení si môžete pozrieť záznam z vlaňajšieho festivalu Khamoro. V sobotu večer, o 20.15, ČT Art odvysiela film Skokan v ktorom hrá J. Oračko, K. Dudová, Z. Godla, K. Touré a ďalší.

Redakcia sa pri tvorbe článku nezameriavala na spravodajské formáty. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.