27.07.2023 Zaujímavosti

Rady a tipy pre cestovanie v čase aktuálnych požiarov!

Foto: Hasičský a záchranný zbor

Plánujete ešte počas leta dovolenku v niektorej z obľúbených turistických destinácií, no v súvislosti s požiarmi či vysokými horúčavami alebo inými extrémami si kladiete otázku, či je to bezpečné, ako sa dobre pripraviť na cestu a čo robiť v prípade núdze? Prinášame vám praktické rady.

Ministerstvo zahraničných vecí pravidelne uverejňuje a priebežne aktualizuje informácie pre cestujúcu verejnosť. Nájdete ich na webovej stránke ministerstva. V týchto dňoch sú to odporúčania najmä v súvislosti s požiarmi, ktoré vypukli na ostrovoch Rodos, Korfu a Evia, ale tiež v iných častiach Grécka, ako aj v ďalších krajinách, napríklad Chorvátsku, Taliansku či Turecku.

Rezort dostáva najviac otázok v súvislosti s vážnou situáciou na Rodose. Tento týždeň tam vyhlásili núdzový stav. Pripomíname, že je to len administratívne opatrenie, ktoré je určené pre zložky gréckej civilnej ochrany, za účelom riešenia požiarov a ich následkov. Netýka sa civilistov, turistov alebo prístupu na ostrov. To však neznamená, že netreba byť maximálne obozretný. Naopak.

Rezort diplomacie, ešte pred príchodom do Grécka alebo inej krajiny, odporúča občanom, aby sa podrobne informovali o aktuálnej situácii v konkrétnej cieľovej destinácii, teda v letovisku, a to v príslušnej cestovnej kancelárii alebo priamo v hoteli a vyhýbali sa pobytom v nebezpečných oblastiach, vrátane oblastí požiarov.

Ministerstvo zahraničných vecí stanovilo pre Grécko prvý stupeň, ktorý znamená varovanie pred požiarmi.

V prípade, ak sa nachádzate v zasiahnutých oblastiach, ministerstvo odporúča striktne sa riadiť pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek. Občanom, ktorí sú na postihnutých územiach v rámci skupinovej turistiky, ako sú zájazdy prostredníctvom cestovných kancelárií, odporúča kontaktovať delegátov cestovných kancelárií alebo priamo cestovné kancelárie.

V prípade núdze môžete využiť pohotovostné číslo Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Aténach. Nájdete ho na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí, aj na sociálnych sieťach veľvyslanectva. 

Tento istý princíp platí aj v prípade inej krajiny, teda Chorvátska, Talianska alebo Turecka. Rezort diplomacie zároveň odporúčame občanom, aby v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie „Svetobežka“.

"Vďaka takejto registrácii môžete dostávať aktuálne informácie o vami zvolenej krajine a v prípade krízovej situácie vám budeme vedieť ľahšie a rýchlejšie pomôcť," uviedol Matúš Dávid, hovorca rezortu diplomacie.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.