27.07.2023 Zaujímavosti

Pracujte bezpečne, aby ste sa nestali obeťou obchodovania s ľuďmi.

Foto: IOM

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) Slovensko pri príležitosti Svetového dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, spustila nový web, kde nájdete praktické informácie o bezpečnom cestovaní za prácou do zahraničia a o tom, ako sa nestať obeťou obchodovania s ľuďmi.

Odhaduje sa, že obchodovanie s ľuďmi ročne zasiahne až takmer 50 miliónov ľudí na svete a že tento obchod generuje viac ako 150 miliárd amerických dolárov ročne. Hneď po obchode s drogami a zbraňami ide o tretí najvýnosnejší nelegálny biznis na svete.

Webová stránka Pracujte a cestujte bezpečne je určená každému, kto sa chystá vycestovať za prácou do zahraničia, alebo v zahraničí už pracuje. Takisto je vhodná pre ľudí, ktorí prichádzajú pracovať na Slovensko z iných krajín. Stránka ponúka dôležité informácie aj pre ľudí z Ukrajiny, ktorí môžu mať po pricestovaní na Slovensko problém zorientovať sa na našom trhu práce a nemusia poznať svoje zamestnanecké práva. Stránka je dostupná v troch jazykových mutáciách: v slovenčine, angličtine a ukrajinčine.

„Cudzí jazyk, neznáme prostredie a neprítomnosť rodiny a známych v zahraničí významne zvyšujú pravdepodobnosť, že ľudia sa dostanú do zraniteľnej situácie. Dôkladná príprava na cestu a na prácu v zahraničí vo veľkej miere znižuje riziko vykorisťovania a obchodovania s ľuďmi,“ hovorí Valon Halimi, vedúci misie IOM na Slovensku.

Pred vycestovaním do zahraničia si môžete na stránke Pracujte a cestujte bezpečne vyplnením kontrolných zoznamov, takzvaných „checklistov“, skontrolovať, čo má spĺňať bezpečná pracovná ponuka. Prostredníctvom jednoduchého dotazníka si zas môžete overiť, či o agentúre, ktorá prácu sprostredkuje, viete dostatok informácií, aby ste bez obáv vycestovali za prácou do zahraničia.

„Obchodníci s ľuďmi používajú mimoriadne sofistikované manipulatívne techniky a nátlak, aby ľudí vlákali do pasce. Je preto dôležité vopred poznať presné pracovné podmienky, podpisovať pracovnú zmluvu len v jazyku, ktorému rozumieme a nikdy nikomu nedávať cestovné doklady,“ upozorňuje Zuzana Čáčová, odborníčka IOM v prevencii obchodovania s ľuďmi.

Podľa Ministerstva vnútra SR sa obeťami obchodovania s ľuďmi každý rok stanú desiatky Slovákov. V roku 2022 bolo identifikovaných 58 obetí, časť z nich bola vykorisťovaná priamo na území SR a ďalšie v zahraničí, najviac v Nemecku, Spojenom kráľovstve, Nemecku, Írsku či Českej republike.

„Obeťou obchodovania s ľuďmi sa môže naozaj stať každý z nás. Počet odhalených prípadov je pravdepodobne len špičkou ľadovca, keďže do veľkej miery ide o skrytú trestnú činnosť. Najlepší nástroj v prevencii obchodovania s ľuďmi sú správne a objektívne informácie. Sme hrdí, že IOM Slovensko pomáha v boji proti obchodovaniu s ľuďmi už viac ako 20 rokov,“ uzatvára Valon Halimi.

IOM Slovensko vytvorila webovú stránku Pracujte a cestujte bezpečne aj s finančnou podporou Úradu pre obyvateľstvo, utečencov a migráciu Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov a Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.