27.07.2023 Zaujímavosti

Pracujte bezpečne, aby ste sa nestali obeťou obchodovania s ľuďmi.

Foto: IOM

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) Slovensko pri príležitosti Svetového dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, spustila nový web, kde nájdete praktické informácie o bezpečnom cestovaní za prácou do zahraničia a o tom, ako sa nestať obeťou obchodovania s ľuďmi.

Odhaduje sa, že obchodovanie s ľuďmi ročne zasiahne až takmer 50 miliónov ľudí na svete a že tento obchod generuje viac ako 150 miliárd amerických dolárov ročne. Hneď po obchode s drogami a zbraňami ide o tretí najvýnosnejší nelegálny biznis na svete.

Webová stránka Pracujte a cestujte bezpečne je určená každému, kto sa chystá vycestovať za prácou do zahraničia, alebo v zahraničí už pracuje. Takisto je vhodná pre ľudí, ktorí prichádzajú pracovať na Slovensko z iných krajín. Stránka ponúka dôležité informácie aj pre ľudí z Ukrajiny, ktorí môžu mať po pricestovaní na Slovensko problém zorientovať sa na našom trhu práce a nemusia poznať svoje zamestnanecké práva. Stránka je dostupná v troch jazykových mutáciách: v slovenčine, angličtine a ukrajinčine.

„Cudzí jazyk, neznáme prostredie a neprítomnosť rodiny a známych v zahraničí významne zvyšujú pravdepodobnosť, že ľudia sa dostanú do zraniteľnej situácie. Dôkladná príprava na cestu a na prácu v zahraničí vo veľkej miere znižuje riziko vykorisťovania a obchodovania s ľuďmi,“ hovorí Valon Halimi, vedúci misie IOM na Slovensku.

Pred vycestovaním do zahraničia si môžete na stránke Pracujte a cestujte bezpečne vyplnením kontrolných zoznamov, takzvaných „checklistov“, skontrolovať, čo má spĺňať bezpečná pracovná ponuka. Prostredníctvom jednoduchého dotazníka si zas môžete overiť, či o agentúre, ktorá prácu sprostredkuje, viete dostatok informácií, aby ste bez obáv vycestovali za prácou do zahraničia.

„Obchodníci s ľuďmi používajú mimoriadne sofistikované manipulatívne techniky a nátlak, aby ľudí vlákali do pasce. Je preto dôležité vopred poznať presné pracovné podmienky, podpisovať pracovnú zmluvu len v jazyku, ktorému rozumieme a nikdy nikomu nedávať cestovné doklady,“ upozorňuje Zuzana Čáčová, odborníčka IOM v prevencii obchodovania s ľuďmi.

Podľa Ministerstva vnútra SR sa obeťami obchodovania s ľuďmi každý rok stanú desiatky Slovákov. V roku 2022 bolo identifikovaných 58 obetí, časť z nich bola vykorisťovaná priamo na území SR a ďalšie v zahraničí, najviac v Nemecku, Spojenom kráľovstve, Nemecku, Írsku či Českej republike.

„Obeťou obchodovania s ľuďmi sa môže naozaj stať každý z nás. Počet odhalených prípadov je pravdepodobne len špičkou ľadovca, keďže do veľkej miery ide o skrytú trestnú činnosť. Najlepší nástroj v prevencii obchodovania s ľuďmi sú správne a objektívne informácie. Sme hrdí, že IOM Slovensko pomáha v boji proti obchodovaniu s ľuďmi už viac ako 20 rokov,“ uzatvára Valon Halimi.

IOM Slovensko vytvorila webovú stránku Pracujte a cestujte bezpečne aj s finančnou podporou Úradu pre obyvateľstvo, utečencov a migráciu Ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov a Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.