28.11.2023 Zaujímavosti

Poznáme mená víťazov Roma Spirit 2023.

Foto: Roma Spirit/ Gipsy Television

V Národnom divadle Košice sa rozdávala Nádej. Už po pätnástykrát sa udeľovali ocenenia Roma Spirit pre tých, ktorí sa podieľajú na zlepšovaní života Rómov a Rómiek a spolužitia na Slovensku.

Ocenenie v kategórii Mimovládna organizácia získali za ich neoblomnú komunitnú prácu Šukar Dživipenz Banskej Bystrice. V kategórii Spoločnosť a zamestnávateľ získala ocenenie organizácia Zdravé regióny p.o., ktorá sa venuje zdravotnej mediácii a zlepšovaniu zdravia obyvateľov segregovaných komunít.

Ocenenie v kategórii Obec a mesto získal Luník IX, mestská časť Košice, ktorého výsledky postupne pomáhajú prebíjať stereotypný obraz sídliska. V kategórii Osobnosť zaujala vedkyna v oblasti organickej chémie Paulína Slepčíková.

Barbora Botošová získala ocenenie v kategórii Kultúra za jej dlhodobý umelecký prínos a široký záber v oblasti vzdelávania mládeže. Príbehy bez hraníc - Mediálny inkubátor získal cenu v kategórii Médiá za rozvoj mediálnej gramotnosti a vzdelávanie mladých mediálnych tvorcov.

Porota čin roka rozhodla, že ocenenie si odnesie mladá slečna Natália Gažiová z Košíc, ktorá bola v pravý čas na pravom mieste a poskytla potrebnú pomoc mladíkovi na zástavke. 

Špeciálnu cenu poroty získala in memoriam slovenská spisovateľka, dramaturgička a scenáristka aspoluzakladateľka rómskeho divadla Romathan Daniela Hivešová Šilanová. Výnimočné ocenenie získalaza jej celoživotný prístup a obdivuhodnú prácu v prospech nediskriminácie, rozvoja kultúry, publicistiky a divadelného umenia.

Laureáti si odniesli nové ocenenie z dielne výtvarníka a sochára, historicky prvého laureáta Roma Spirit v kategórii Kultúra, Miloša Ráca „Nádej.“ Skulptúra vznikla v spolupráci so sochárom rusínskeho pôvodu Stanislavom Kičom.

Záznam z galavečera jubilejného 15. ročníka oceňovania Roma Spirit odvysiela RTVS v predvečer Medzinárodného dňa ľudských práv 9. decembra o 20:35 na Dvojke.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.