08.03.2023 Zaujímavosti

Biely dom podporuje úplný zákaz TikToku. Čo to znamená pre Slovensko?

Ilustračná fotogafia/ Gipsy Television

Biely dom podporil návrh zákona, ktorý by v Spojených štátoch umožnil úplne zakázať čínsku aplikáciu TikTok na zdieľanie videí. Vyhlásil to poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Za návrhom stoja zákonodarcovia zo strany demokratov i republikánov. Sullivan uviedol, že navrhovaný zákon Spojeným štátom "umožní zamedziť istým zahraničným vládam využívať technologické služby takým spôsobom, ktorý ohrozuje citlivé údaje Američanov a americkú národnú bezpečnosť".

"V súčasnosti všetci hovoria o tom, akou hrozbou je TikTok a ako by prostredníctvom neho mohla čínska Komunistická strana sledovať (Američanov) alebo šíriť na území USA škodlivé kampane," uviedol senátor Mark Warner zo skupiny zákonodarcov, ktorí návrh zákona predložili. Dodal, že v minulosti boli podobnou hrozbou pre americkú bezpečnosť zariadenia značky Huawei či ruský antivírusový program Kaspersky Lab.

Mimoriadne populárna sociálna sieť TikTok, ktorú vlastní čínska spoločnosť ByteDance, má na celom svete asi miliardu používateľov. Len v USA TikTok používa viac ako 100 miliónov ľudí, najmä z radov mladšej generácie. V ostatných rokoch sa sieť dostala na Západe pod prísny dohľad pre obavy, že by mohla Pekingu poskytovať prístup k citlivým údajom používateľov z celého sveta.

Kongres USA už vlani v decembri schválil zákaz používania TikToku na služobných zariadeniach svojich zamestnancov. Biely dom z dôvodu hrozby pre národnú bezpečnosť na konci februára nariadil zamestnancom federálnych úradov, aby si do 30 dní túto aplikáciu odinštalovali zo všetkých pracovných zariadení. Aj Kanada oznámila, že zakazuje používanie aplikácie TikTok na služobných mobilných telefónoch a iných zariadeniach.

TikTok zakázali i ďalšie krajiny vrátane Dánska či Lotyšska. Pozastaviť používanie tejto aplikácie sa z bezpečnostných dôvodov rozhodla aj Európska komisia a Európsky parlament.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.