28.08.2023 SPRÁVY

Zomrela významná rómska osobnosť: Karel Holomek († 86).

Foto: J. Horváthová

V nedeľu sme stratili významnú rómsku osobnosť, aktivistu, politika a zakladateľa Múzea rómskej kultúry, Karla Holomka. Jeho odchod oznámila dcéra Jana Horváthová cez sociálnu sieť.

"Vždy nám bude chýbať náš úžasný otec, celoživotný bojovník a hrdina. Jeho život bol plný práce a oddania pre ľudí. Teraz má konečne pokoj. Prosíme, zapáľte sviečku a spomeňte si na neho v dobrom svetle," napísala Jana Horváthová na Facebooku.

Karel Holomek sa narodil v Brne v roku 1937. Bol synom možno prvého Róma s vysokoškolským vzdelaním v Československu, Tomáša Holomka. Rodina prežila hrôzy druhej svetovej vojny a riskovala život, aby unikla nacistickým perzekúciám.

Po vojne Karel absolvoval Vojenskú akadémiu v Brne v obore strojné inžinierstvo. Avšak po okupácii Československa v roku 1968 bol nútený akadémiu opustiť. Angažoval sa v disidentskom hnutí, šíril zakázanú literatúru a strávil aj krátky čas vo väzení.

Po politických zmenách sa začal aktívne angažovať v politike. Bol poslancom Českej národnej rady a aktívnym členom Rómskej občianskej iniciatívy. Jeho vášeň pre rómsku kultúru vyvrcholila založením Múzea rómskej kultúry v roku 1991, ktoré sa neskôr stalo štátnou inštitúciou. 

Okrem svojej práce v múzeu bol Karel Holomek aktívny v mnohých organizáciách. Bol predsedom Spoločenstva Rómov na Morave, čestným predsedom Spoločnosti odborníkov a priateľov Múzea rómskej kultúry a tiež riaditeľom Medzinárodného rómskeho centra. V roku 2002 bol ocenený štátnym vyznamenaním medaily Za zásluhy III. stupňa.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.