28.08.2023 SPRÁVY

Zomrela významná rómska osobnosť: Karel Holomek († 86).

Foto: J. Horváthová

V nedeľu sme stratili významnú rómsku osobnosť, aktivistu, politika a zakladateľa Múzea rómskej kultúry, Karla Holomka. Jeho odchod oznámila dcéra Jana Horváthová cez sociálnu sieť.

"Vždy nám bude chýbať náš úžasný otec, celoživotný bojovník a hrdina. Jeho život bol plný práce a oddania pre ľudí. Teraz má konečne pokoj. Prosíme, zapáľte sviečku a spomeňte si na neho v dobrom svetle," napísala Jana Horváthová na Facebooku.

Karel Holomek sa narodil v Brne v roku 1937. Bol synom možno prvého Róma s vysokoškolským vzdelaním v Československu, Tomáša Holomka. Rodina prežila hrôzy druhej svetovej vojny a riskovala život, aby unikla nacistickým perzekúciám.

Po vojne Karel absolvoval Vojenskú akadémiu v Brne v obore strojné inžinierstvo. Avšak po okupácii Československa v roku 1968 bol nútený akadémiu opustiť. Angažoval sa v disidentskom hnutí, šíril zakázanú literatúru a strávil aj krátky čas vo väzení.

Po politických zmenách sa začal aktívne angažovať v politike. Bol poslancom Českej národnej rady a aktívnym členom Rómskej občianskej iniciatívy. Jeho vášeň pre rómsku kultúru vyvrcholila založením Múzea rómskej kultúry v roku 1991, ktoré sa neskôr stalo štátnou inštitúciou. 

Okrem svojej práce v múzeu bol Karel Holomek aktívny v mnohých organizáciách. Bol predsedom Spoločenstva Rómov na Morave, čestným predsedom Spoločnosti odborníkov a priateľov Múzea rómskej kultúry a tiež riaditeľom Medzinárodného rómskeho centra. V roku 2002 bol ocenený štátnym vyznamenaním medaily Za zásluhy III. stupňa.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.