ZMOS: Hlina zneužíva sociálne odkázaných na vlastnú propagáciu

foto TASR

Bratislava 31. augusta 2011 (TASR) - Nelegálna rómska osada pred ministerstvom pôdohospodárstva, ktorú tam v utorok (30.8.) postavil aktivista Andrej Hlina, je podľa Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) spôsob na jeho zviditeľnenie.

"Zriadenie provizórnej osady považujeme za nebezpečné zneužitie sociálne odkázaných ľudí na osobnú propagáciu pána Hlinu, ktorý účelovo prekrúca fakty a svojsky interpretuje rozhovory," uviedol pre TASR hovorca združenia Michal Kaliňák.

Hlina hovorí, že ZMOS ignoroval jeho žiadosť o stretnutie. S predstaviteľmi združenia chcel konzultovať projekt "Keď nie Vy k nám, tak my k Vám." V rámci neho plánuje aktivista organizovať združenie Rómov pred parlamentom a ďalšie združenie ľudí, ktorí žijú v blízkosti rómskych osád. "My sme sa (ZMOS-u, pozn. TASR) ohlásili telefonicky ešte minulý týždeň. Zarazila nás však reakcia. Do hodiny sa nám ozvala sekretárka, ktorá povedala, že oni záujem nemajú," uviedol dnes na brífingu pred osadou Hlina.

Organizátor protestnej akcie nevylučuje, že sa pred budovou ministerstva neďaleko ZMOS-u v najbližších dňoch združí viac Rómov. Na lavičkách pred "osadou" dnes sedelo asi sedem Rómov z Lomnice. "Jedna z úvah je, že budeme väčšia skupina," povedal Hlina. "Nevieme, či sa ideme hrať na mačku a myš, či toto je taktika ZMOS-u, kto dlhšie vydrží, ale mne sa vôbec nepáči," dodal.

Pri problémoch v spolužití s Rómami sú podľa aktivistu často na vine samotní starostovia. "Keď je starosta slabý a neschopný, tak sa mu problémy množia. Často tento starosta, keď už nevie, na čo sa má vyhovoriť, vyhovorí sa na štát. A potom chlapi v krčme búchajú do stola: Áno, štát je na vine. A pritom štát s tým dokopy nič nemá."

Podľa predsedu ZMOS-u Jozefa Dvonča sa rómska problematika riešila aj na májovom sneme združenia. "Bola založená iniciatíva 397 primátorov a starostov pod názvom Zobuďme sa! ZMOS na iniciatívu reagoval rozšírením pôsobnosti odbornej sekcie sociálnych vecí a zdravotníctva aj o problematiku marginalizovaných komunít," tlmočil Dvončovo stanovisko Kaliňák. Podľa Dvonča môže byť ZMOS pri riešení problémov marginalizovaných komunít iba v polohe partnerstva, keďže kľúčová úloha je v rukách štátu.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ricardo Kwiek zúri. Organizátor festivalu v Chomutove ho údajne oklamal.

Nemecký spevák, Ricardo Kwiek, má ťažké srdce na organizátora rómskeho festivalu, ktorý sa uskutočnil uplynulý piatok v Chomutove.