28.08.2023 SPRÁVY

Výbuch legionárskej choroby v Poľsku! Zaznamenali 11 úmrtí a 144 infikovaných.

Foto: Gipsy Television

V meste Rzeszów na juhovýchode Poľska sa zvyšuje napätie, keďže úmrtia spôsobené legionárskou chorobou nekončia. Aktuálna bilancia tragédie je 11 mŕtvych so 144 potvrdenými prípadmi infekcie.

Adam Sidor, predstaviteľ regionálnej zdravotnej inšpekcie, v pondelok oznámil: "V súčasnosti registrujeme 144 diagnostikovaných prípadov a 11 úmrtí." Len pred dvoma dňami bolo hlásených osem smrtelných prípadov.

V Rzeszówe, kde žije približne 200 000 obyvateľov, sa vykonávajú rozsiahle dezinfekčné opatrenia. Hlavným cieľom je identifikovať zdroj baktérií. Sidor naznačil, že jednou z možností je kontaminácia vodovodného systému.

Z doteraz získaných 105 vzoriek vody ukázali počiatočné analýzy prvých 18 vzoriek baktérie legionelózy v polovici z nich. "Momentálne nemáme dôkaz, že hlavným zdrojom infekcie je vodovodný systém, ale nasledujúce dni nám poskytnú viac odpovedí," dodal Sidor.

Je dôležité poznamenať, že legionárska choroba sa šíri prostredníctvom kontaminovanej vody, ale nie je prenosná medzi ľuďmi. Legionely, baktérie spôsobujúce chorobu, môžu vyvolať vážne pľúcne komplikácie. Zvyčajne sa jej príznaky podobajú vážnemu zápalu pľúc, čo môže byť zvlášť nebezpečné pre jedincov so slabším imunitným systémom alebo súčasnými zdravotnými problémami.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.